Η τρίτη «έξοδος» από το Λονδίνο ανήκει στον Μάτιτς

Η μεταγραφή του Νέμανια Μάτιτς στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, την τρίτη φυγή του παίκτη από το «Στάμφορντ Μπριτζ» την τελευταία οκταετία. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο Σέρβος ήταν εκείνος που αποφάσισε να... ανοίξει την «πόρτα» και να αποχωρήσει.  



Η τρίτη «έξοδος» από το Λονδίνο ανήκει στον Μάτιτς

Από τον Αύγουστο του 2009, όταν και οι περυσινοί πρωταθλητές Αγγλίας τον απέκτησαν από την Κόσιτσε της Σλοβακίας, ο Μάτιτς υποβλήθηκε σε δύο δοκιμασίες, ούτως ώστε να πείσει τους ιθύνοντες των «μπλε» πως αξίζει να έχει μία θέση στο έμψυχο υλικό τους.

Το πρώτο του τεστ ήρθε τη σεζόν 2010-2011, κατά την οποία αγωνίστηκε ως δανεικός στην Ολλανδία για λογαριασμό της Φίτεσε. Εκεί κατέγραψε 29 συμμετοχές με 2 τέρματα και 3 ασίστ σε εγχώριο πρωτάθλημα και κύπελλο, ενώ μετά το πέρας της χρονιάς επέστρεψε και πάλι στην αγγλική πρωτεύουσα.

Παρ’ όλα αυτά, πριν καλά καλά προλάβει να... πατήσει το πόδι του στο Λονδίνο, ο υψηλόσωμος αμυντικός μέσος αναχώρησε ξανά για άλλες... πολιτείες, μιας και το καλοκαίρι του 2011, η Τσέλσι αποφάσισε να τον παραχωρήσει στην Μπενφίκα, έναντι περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ, καθότι οι άνθρωποι του συλλόγου είχαν κρίνει πως ο Μάτιτς δεν «χωρούσε» στο ρόστερ.

Έπρεπε να περάσουν 2,5 χρόνια, ώστε οι Λονδρέζοι να ανακαλέσουν την απόφασή τους αυτή και διακόπτοντας την «εξορία» του, να τον ξαναφέρουν πίσω τον Ιανουάριο του 2014 αγοράζοντάς τον και πάλι, όπως είχαν κάνει δηλαδή, μόλις πριν από 4.5 χρόνια. Μόνο που αυτή τη φορά, αντί για σχεδόν 2, δαπάνησαν περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, με τους «αετούς» να βγάζουν έτσι, ένα καθαρό κέρδος από τον ποδοσφαιριστή κοντά στα 20 εκ. ευρώ.

Στα χρόνια αυτά, ο Μάτιτς σημείωσε με το κλαμπ της Λισαβόνας 97 συμμετοχές με 9 τέρματα και 1 ασίστ. Μάλιστα, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο Βαλκάνιος χαφ αντιμετώπισε τρεις φορές την Τσέλσι (γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες), τις δύο στο πλαίσιο των «8» του Τσάμπιονς Λιγκ τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2012 (όταν και οι «μπλε» αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης), ενώ η τελευταία ήταν ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ ένα χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2013 (οι Άγγλοι «σήκωσαν» και το τρόπαιο).

Σε αντίθεση με την πρώτη, ο Μάτις εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη δεύτερη θητεία του στην Τσέλσι, καθότι στα 3.5 χρόνια που ακολούθησαν εκεί, καθιερώθηκε ως βασικό, σχεδόν αναντικατάστατο μέλος της ομάδας και είχε σημαντικότατο ρόλο στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων (2015, 2017), αλλά και ενός Λιγκ Καπ Αγγλίας (2015), μολονότι δεν κατάφερε, ελέω τραυματισμού, να αγωνιστεί στον τελικό με τη συμπολίτισσα Τότεναμ. Οι αριθμοί του την περίοδο αυτή ήταν 151 αγώνες σε Αγγλία και Ευρώπη με 7 γκολ και 20 ασίστ.

Κι εκεί που όλα έδειχναν πως έχει «στεριώσει» για τα καλά στο σύλλογο που πάσχισε να αποδείξει ότι δικαιούται να στελεχώνει, ο Μάτιτς πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από εκεί, επιλέγοντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, με τους «κόκκινους διαβόλους» να δαπανούν περί τα 40 εκατομμύρια λίρες για να τον φέρουν στο «Ολντ Τράφορντ».

Φαίνεται, λοιπόν, πως ο εορτάζων σήμερα (1/8) Μάτιτς θέλησε να κάνει ένα ιδιαίτερο δώρο στον εαυτό του την παραμονή των 29ων γενεθλίων του. Το αν θα αξιοποιήσει το δώρο αυτό και θα δικαιωθεί τελικά για την επιλογή του να τεθεί και πάλι υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο, είναι κάτι που θα φανεί στο κοντινό μέλλον.

Έχοντας πάντως, στο βιογραφικό του μια «γεμάτη» σταδιοδρομία με διακρίσεις, τόσο στο «Νησί», όσο και στην Ευρώπη, οι... οιωνοί είναι με το μέρος του στην πρωτοβουλία που πήρε να είναι ο ίδιος πια εκείνος που θα αποφασίσει να διαβεί το... κατώφλι της εξόδου από το «Στάμφορντ Μπριτζ», στο οποίο κατόρθωσε να αποδείξει ότι άξιζε μία δεύτερη ευκαιρία.