Ο θρίαμβος που μισό αιώνα μετά, αποδείχθηκε δίκαιος! (pics+vid)

Είναι η μοναδική επιτυχία που έχει να επιδείξει η εθνική ομάδα ανδρών της Αγγλίας στο ποδοσφαιρικό κομμάτι. Τα «τρία λιοντάρια» θυμούνται το μακρινό, αλλά λαμπρό 1966, αφού σαν σήμερα, 30 Ιουλίου, σημειώθηκε ο μεγαλύτερος θρίαμβός τους. Αυτός, που μισό αιώνα μετά, αποδείχθηκε δίκαιος με το γκολ του Χαρστ.  



Ο θρίαμβος που μισό αιώνα μετά, αποδείχθηκε δίκαιος! (pics+vid)

Ακόμα και τώρα, 51 ολόκληρα χρόνια μετά, ο πόνος για τις συνεχείς αποτυχίες είναι πολύ μεγαλύτερος από τη χαρά που προσφέρει κάθε ανάμνηση του δοξασμένου 1966.

Τότε που η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας με τον Σερ Αλφ Ράμσεϊ στον πάγκο αναρριχήθηκε στην κορυφή του κόσμου, μπροστά στο κοινό της. Όμως, αυτό έγινε για πρώτη και για τελευταία φορά εκείνη την εποχή, μέχρι να έρθει η εθνική ομάδα κ-20 στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Κορέας, να κατακτήσει το τρόπαιο, για να θυμηθεί το βρετανικό έθνος το αίσθημα της κατάκτησης μια τεράστιας διάκρισης...

Εκείνη την 30η Ιουνίου του 1966, στο παιχνίδι με τη Δυτική Γερμανία, στο ματς που είχε διεξαχθεί στο «Γουέμπλεϊ» και έκρινε το προ μισού αιώνα, Μουντιάλ, ο Τζεφ Χαρστ ήταν εκείνος που χάρισε στα «τρία λιοντάρια» το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ.

Το γκολ του, προκάλεσε διχασμό...

Από τους Γερμανούς δεν έγινε ποτέ αποδεκτό, όμως η τεχνολογία, έστω κι αν χρειάστηκε να περάσουν 50 χρόνια (για την ακρίβεια λίγο καιρό μετά την αποτυχία της εθνικής ομάδας της Αγγλίας στο Euro 2016 και τον ντροπιαστικό αποκλεισμό από τους Ισλανδούς), έδειξε πως τελικά ορθά μέτρησε και σωστά η Αγγλία στέφθηκε Παγκόσμια Κυπελλούχος!

Ο Χέλμουτ Χόλερ ήταν εκείνος που είχε ανοίξει το σκορ 12ο λεπτό, όμως ο Χαρστ με κεφαλιά από γέμισμα του Μουρ με εκτέλεση φάουλ, ισοφάρισε πολύ γρήγορα για να επανέλθει η ηρεμία στον κόσμο που είχε κατακλύσει το «Γουέμπλεϊ».
 
Ο Πέτερς, έβαλε μπροστά το σύνολο του Ράμσεϊ βλέποντας πως στο ρολόι είχαν μείνει μονάχα 12 λεπτά αγώνα, ωστόσο, μια κόντρα στον Καρλ – Χάινς Σνέλινγκερ, είχε ως αποτέλεσμα την κατάληξη της μπάλας στα δίχτυα του Γκόρντον Μπανκς για να οδηγηθεί η κόντρα στην παράταση.
 
Κι εκεί, στο 11ο λεπτό του εξτρά χρόνου, από σέντρα του Άλαν Μπολ, ο Τζεφ Χαρστ αφού πρώτα στόπαρε τη μπάλα, εξαπέλυσε «κεραυνό» που βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι και εν τέλει έσκασε μέσα από την τελική γραμμή, αν και εκείνη τη στιγμή, ουδείς μπορούσε να βάλει το χέρι του στη φωτιά.
 
Ούτε καν ο επόπτης από το Αζερμπαϊτζάν, Τόφικ Μπαχράμοφ, με τον οποίο συνεννοήθηκε ο ρέφερι, Γκότφριντ Ντιένστ, για να κατακυρώσουν το γκολ, τονίζοντας πως η μπάλα όντως είχε περάσει τη γραμμή στην εστία του Χανς Τιλκόβσκι.
 
Λίγο αργότερα και με τους Δυτικογερμανούς πλέον να έχουν προωθηθεί, ο Χαρστ διαμόρφωσε σε αντεπίθεση το τελικό 4-2 για να προκαλέσει την «έκρηξη» πανηγυρισμών στο «Γουέμπλεϊ».