Πρωταθλητής από το σπίτι μέσω… E-Sports

Από τα αρχαία χρόνια, το πρότυπο του αθλητή ήταν αυτό ενός ανθρώπου που προπονούνταν σκληρά για να αποκτήσει ένα καλογυμνασμένο σώμα. Πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει με την εμφάνιση των e-sports, αφού δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιο ιδιαίτερο σωματικό προσόν για να γίνει πρωταθλητής. Τι είναι όμως τα e-sports;



Πρωταθλητής από το σπίτι μέσω… E-Sports

Εύλογη απορία που μπορεί να έχει ο περισσότερος κόσμος. Πρόκειται για τα λεγόμενα ηλεκτρονικά αθλήματα, που αποτελούν μία μορφή αθλητισμού στην οποία οι παίκτες συναγωνίζονται με τη βοήθεια ηλεκτρονικών συστημάτων. Με απλά λόγια, οι "αθλητές" δεν είναι παρά παίκτες που παίζουν συγκεκριμένα videogames σε κονσόλες ή υπολογιστές, είτε ευρισκόμενοι στον ίδιο χώρο, είτε μέσω διαδικτύου στο πλαίσιο κάποιου τουρνουά.

Τα τελευταία χρόνια η άνοδος που έχει παρουσιάσει αυτή η καινούργια μορφή άθλησης είναι πέρα από κάθε λογική. Τα ποσά με τα οποία αμείβονται οι παίκτες και οι προπονητές είναι υπέρογκα. Καταλαβαίνει κανείς τη ραγδαία ανάπτυξη που έχει γνωρίσει αυτός ο χώρος, από το γεγονός πως ποδοσφαιρικά club, ομάδες του NBA αλλά και οικονομικοί κολοσσοί όπως η Samsung έχουν επενδύσει σε αυτό το νέο είδος αθλητισμού. Τα δημοφιλέστερα παιχνίδια είναι τα εξής: League of legends (γνωστό ως  LoL που προσελκύει και τον περισσότερο κόσμο), DOTA, World of Warcraft (Wow), Counter-Strike (Cs-Go) και Hearthstone. Οι χώρες οι οποίες πρωταγωνιστούν διαρκώς είναι κυρίως η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ενώ και η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου σε αυτόν τον τομέα. Τέλος, το κοινό τον e-sports παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον, αφού εκτείνεται σε σχετικά νεαρά ηλικιακά γκρούπ (κυριαρχεί το 18-25, ακολουθούν το 26-34 και το 13-17).

LEAGUE OF LEGENDS... η νέα παράνοια

Πρόκειται για το δημοφιλέστερο παιχνίδι αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, που δημιουργήθηκε από την εταιρεία Riot Games το 2009 και είναι δωρεάν. Χρειάζονται 2 ομάδες των 5 παικτών η κάθε μία, με στόχο τους να καταστρέψουν την αντίπαλη βάση (Nexus). Ο κάθε παίκτης έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο μέσα στο παιχνίδι (toplaner, jungler, midlaner, ad carry και support γνωστό και ως bottom lane).

Μια επαγγελματική αγωνιστική σεζόν στο League of Legends χωρίζεται σε 2 μέρη (γνωστά ως spring split και summer split). Σκοπός των ομάδων που συμμετέχουν στα split, είναι να διεκδικήσουν μια θέση στο League of Legends World Championship που διοργανώνεται κάθε Οκτώβρη με τη νικήτρια ομάδα να παίρνει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ ως έπαθλο! Νικητές της περσινής σεζόν αναδείχθηκαν οι πανίσχυροι SK Telecom T1 (ομάδα της Νότιας Κορέας) για 3ή φορά στην ιστορία τους και 2η διαδοχική. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές θεωρούνται η πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία του παιχνιδιού.

Κάθε χρόνο, το LoL παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο. Αυτή τη στιγμή παίζουν League of Legends πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως (όχι επαγγελματικά)!

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ LOL

Δυστυχώς, οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν καταφέρει να πρωταγωνιστήσουν στα κορυφαία τουρνουά του εξωτερικού. Παρόλα αυτά τα Βαλκάνια δείχνουν να μας "ανήκουν", καθώς οι δικές μας ομάδες έχουν κατακτήσει το τρόπαιο 4 φορές. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος και εντός των συνόρων. Ομάδες όπως οι Different Dimension esports, οι Void Gaming υπήρξαν επί χρόνια κυρίαρχοι της ελληνικής σκηνής. Τον τελευταίο χρόνο όμως έχουν εμφανιστεί οι Greek Regenesis esports και οι Instict esports αλλά και οι We Love Gaming που κατέκτησαν και το πιο πρόσφατο τουρνουά του Gameathlon.

Οι ελληνικές ομάδες διαθέτουν πολύ καλούς παίκτες ως μονάδες, ωστόσο αυτό που φαίνεται ότι τους λείπει για να πετύχουν σε κορυφαίο επίπεδο είναι η οργάνωση, η σταθερότητα και η ομαδικότητα. Στοιχεία τα οποία είναι αναγκαία.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ E-SPORTS

DOTA

Το DOTA είναι ένα παιχνίδι παρόμοιο με το League of Legends, ωστόσο ξεκίνησε πολύ πιο νωρίς και συγκεκριμένα το 2003. Σκοπός του παιχνιδιού να καταστρέψεις την αντίπαλη βάση (Ancient). Αποτελείται από 5 παίκτες και χρειάζεται 2 ομάδες. Όπως και στο LoL o κάθε παίχτης λειτουργεί έναν χαρακτήρα που ονομάζεται "Ήρωας" και πρέπει να βοηθάει στις ομαδικές μάχες, να συμμετέχει στις μάχες των "γραμμών" και με αυτόν τον τρόπο να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη. Το 2013 ήρθε στην αγορά το DOTA 2 πολύ πιο ανανεωμένο από το προηγούμενο από την εταιρεία Valve Corporation. Συνδυάζει τακτική, γρήγορα αντανακλαστικά και ομαδική δουλειά, πρόκειται για ένα δύσκολο αλλά άκρως διασκεδαστικό παιχνίδι. Σχετικά με τα ελληνικά κατορθώματα, τα λόγια είναι περιττά. Η ομάδα ad finem κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Boston Major 2016 (ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά) κερδίζοντας 500.000 δολάρια!

COUNTER STRIKE GLOBAL OFFENSIVE (CS-GO)

Το CS-GO είναι ένα παιχνίδι που δε μοιάζει καθόλου με τα προηγούμενα. Πρόκειται για first-person shooter παιχνίδι το οποίο δημιουργήθηκε από την εταιρεία Valve Corporation. Με τον όρο first-person shooter, εννοούμε ότι ζεις το παιχνίδι, βλέπεις τα πάντα σαν να συνέβαιναν μπροστά σου, κυρίαρχο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι τα όπλα. Αποτελείται από 2 ομάδες τους terrorists (τρομοκράτες) και counter-terrorists. Σκοπός του παιχνιδιού για τους τρομοκράτες, ώστε να κερδίσουν είναι είτε να σκοτώσουν όλους τους αντιπάλους τους, είτε να τοποθετήσουν μία βόμβα και αυτή να εκραγεί. Ενώ για τους counter terrorists είναι είτε να σώσουν τους ομήρους (που κρατούν οι terrorists), είτε να απενεργοποιήσουν τη βόμβα, είτε να σκοτώσουν όλους τους αντιπάλους τους. Δύο από τους καλύτερους παίκτες παγκοσμίως, είναι ο Christopher ''GeT_ RiGhT'' Alesund και ο Marcelo ''Coldzera'' David με πολλές κατακτήσεις τουρνουά έχοντας κερδίσει υπέρογκα χρηματικά έπαθλα.

HEARTHSTONE

Πρόκειται για ένα παιχνίδι εντελώς διαφορετικό από τα άλλα, είναι ένα card game (παιχνίδι με κάρτες) βασισμένο στο World of Warcraft. Ιδρύθηκε από την εταιρεία Blizzard Entertainment και βγήκε στην αγορά το 2014. Ένα πρωτότυπο παιχνίδι για τα δεδομένα που έχουμε συνηθίσει. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να σκοτώσεις τον αντίπαλο χρησιμοποιώντας τις... κάρτες σου! Χρειάζονται μόλις 2 παίκτες για να αρχίσει η αναμέτρηση και τα βασικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για αυτό το παιχνίδι είναι ευστροφία και η σωστή στρατηγική εκτέλεση. Το παιχνίδι είναι σχετικά καινούργιο για αυτό είναι λάθος να ξεχωρίσει κάνεις παίκτες που έχουν κυριαρχήσει στη σκηνή από τώρα.

WORLD OF WARCRAFT (WoW)

Το WoW είναι ένα μαζικό διαδικτυακό παιχνίδι ρόλων πολλαπλών παικτών (MMORPG) που ιδρύθηκε από την εταιρεία Blizzard Entertainment και κυκλοφόρησε στην Βόρεια Αμερική το 2004 και στην Ευρώπη το 2005. Πρόκειται για το μεγαλύτερο MMORPG παιχνίδι που δημιουργήθηκε ποτέ και στις καλές του εποχές σημείωσε αριθμό ρεκόρ σε πωλήσεις (καθώς έπρεπε να το αγοράσεις) αγγίζοντας εξωπραγματικά νούμερα. Στο World of Warcraft υπάρχουν 2 αντίπαλες παρατάξεις (τα λεγόμενα factions), η Horde και η Αlliance. Στην Horde ανήκουν οι εξής φυλές: Orcs, Trolls, Undeads (ή αλλιώς Forsakens), Blood Elves ,Taurens και Goblins, ενώ στην Alliance ανήκουν οι φυλές Humans, Dwarves, Gnomes, Night Elves, Draenei και Worgens. Η επιλογή της φυλής από τον παίκτη καθορίζει την παράταξη στην οποία ανήκει ο χαρακτήρας του και την περιοχή στην οποία ξεκινούν οι περιπέτειες του.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΜΠΑΣΚΕΤ...E-SPORTS

Όπως αναφέρθηκε, τα e-sports εξελίσσονται ολοένα και περισσότερο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσελκύσουν επενδυτές από το χώρο των δύο μεγαλύτερων αθλημάτων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ). Ήδη υπάρχουν ομάδες που έχουν δημιουργήσει τμήμα e-sports ενώ πολλές ακόμη το έχουν στα άμεσα πλάνα τους. Στην Ελλάδα, ακολουθώντας τα πρότυπα του εξωτερικού, εδώ και μερικούς μήνες ο Παναθηναϊκός έχει ιδρύσει τμήμα e-sports και στοχεύει σε μεγάλες επιτυχίες. Επόμενος σπουδαίος εκπρόσωπος του ελληνικού αθλητισμού που έφτιαξε τμήμα e-sports είναι ο Άρης. Αυτό αναμένεται να παρακινήσει και άλλες ελληνικές ομάδες να ασχοληθούν ενεργά και σοβαρά με αυτόν τον τομέα. Στο εξωτερικό βλέπουμε ήδη ομάδες να διαγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο κάτω από το όνομα πανίσχυρων club. Στη Ευρώπη για παράδειγμα e-sports τμήμα έχουν οι εξής: Παρί Σεν Ζερμέν, Σάλκε, Βαλένθια, Μπασκόνια, Φενέρμπαχτσε, Μπεσίκτας, Γαλατασαράι ενώ άμεσα θα μπουν στο <<παιχνίδι>> και η Ρόμα με την Μάντσεστερ Σίτι. Στις ΗΠΑ υπάρχει μια παρόμοια κατάσταση με ομάδες του NBA να είναι μεγάλοι χορηγοί σε ομάδες e-sports. Οι γνωστοί σε όλους μας Μιλγουόκι Μπακς, είναι σπόνσορες στην ομάδα Flyquest του North American Leauge of Legends Championship Series (NALCS). Tο παράδειγμά τους ακολούθησαν οι Φιλαδέλφεια 76ers με τους Team Dignitas.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

Μπορεί να φαίνεται απλό, ότι δηλαδή κάποιος θα κερδίζει τεράστια ποσά και θα απολαμβάνει φήμη και δόξα χωρίς να κοπιάσει, κάτι τέτοιο όμως είναι ψέμα. Στην πραγματικότητα χρειάζονται πάρα πολλές θυσίες για να γίνει κάποιος επαγγελματίας παίκτης. Υπερβολικές ώρες προπόνησης τόσο με την ομάδα όσο και ατομικά. Φυσικά απαιτείται και ταλέντο, το οποίο πρέπει να καλλιεργηθεί μέσα από τη σκληρή δουλειά. Στρατηγική, ομαδικότητα, νοοτροπία νικητή και αφοσίωση στο στόχο είναι οι αρετές που οφείλει να έχει κάθε παίκτης αν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά και να πετύχει επαγγελματικά. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στην ελληνική σκηνή είναι ο γνωστός σε όλους όσους ασχολούνται με τα e-sports Κωσταντίνος ''Forg1ven'' Τζορτζίου (ο εικονιζόμενος). Ο εν λόγω παίκτης είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει φτάσει στα ημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος League of Legends και σίγουρα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους γηγενείς παίκτες. Όπως και στον κανονικό αθλητισμό έτσι και στα e-sports μια ομάδα χρειάζεται προπονητές και φυσικά καθημερινή εξάσκηση.

ΤΟ ΠΙΟ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΠΟΡ

Τελικά, όπως αποδεικνύεται, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως τα e-sports είναι το άθλημα του μέλλοντος. Τα χρήματα που επενδύονται αυξάνονται διαρκώς και ο κόσμος  ασχολείται όλο και περισσότερο. Κανείς δε πρέπει να πιστεύει ότι το να πετύχεις σε αυτόν τον τομέα είναι κάτι εύκολο, το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Ακόμη, όταν σταματήσει η καριέρα ενός παίκτη (περίπου 27-28 χρονών) δε σημαίνει ότι θα χαθεί από το χώρο του gaming. Μπορεί να ασχοληθεί με το streaming, ή με την προπονητική είτε να δημιουργήσει δικιά του ομάδα ως CEO. Τα e-sports, όπως φαίνεται, θα μας ''ταλαιπωρήσουν'' για πολλά χρόνια ακόμα.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κομποθέκρας, Μανώλης Μποτσέτος