Aυτοί που έδωσαν... «οράνιε» χρώμα στην Πρέμιερ Λιγκ

Με την πρόσληψη του από την Κρίσταλ Πάλας, ο Φρανκ ντε Μπουρ θα γίνει ο 8ος προπονητής από την Ολλανδία που θα ηγηθεί κάποιας ομάδας στην Πρέμιερ Λιγκ. Πριν από αυτόν όμως τι έχουν κάνει οι συμπατριώτες του ως τεχνικοί στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου;



Aυτοί που έδωσαν... «οράνιε» χρώμα στην Πρέμιερ Λιγκ

Νέος τεχνικός της Κρίσταλ Πάλας και επίσημα από χθες αποτελεί ο Φρανκ ντε Μπουρ, που θα επιχειρήσει να αφήσει πίσω του το αποτυχημένο του πέρασμα απ’ την Ίντερ, αλλά και να δώσει νέα ώθηση στην καριέρα του στο Λονδίνο από το φετινό καλοκαίρι…

Πριν τον 47χρονο τεχνικό των «αετών» όμως, εφτά ακόμα τεχνικοί με καταγωγή από την Ολλανδία δοκίμασαν (ή και δοκιμάζουν ακόμα) τις τύχες τους στην Αγγλία, και το england365 θυμίζει τα.. πεπραγμένα τους:

 

Ρουντ Γκούλιτ

 

Έγινε ο πρώτος Ολλανδός που κάθισε σε πάγκο αγγλικής ομάδας στο Νησί, έστω και ως... παίκτης-προπονητής, την περίοδο 1996/1997! Στην πρώτη του σεζόν μάλιστα ο ίδιος τα πήγε περίφημα, αφού εκτός της 6ης θέσης που κατέλαβαν οι «μπλε» στην Πρέμιερ Λιγκ, έφτασαν και στην κατάκτησης του Κυπέλλου Αγγλίας, το πρώτο σημαντικό τρόπαιο μετά από πολλά χρόνια για τη λονδρέζικη ομάδα. Ωστόσο, στην δεύτερη χρονιά του, οι διαφωνίες του με την τότε διοίκηση της Τσέλσι τον έφερε στην πόρτα της εξόδου, παρότι η Τσέλσι ήταν εκείνη την στιγμή 2η στο πρωτάθλημα, και μέσα στο «κόλπο» για την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων (το οποίο και πανηγύρισε στο τέλος εκείνης της χρονιάς).

Ο Ολλανδός πρώην φορ δοκίμασε την τύχη του αργότερα και στη Νιουκάστλ, τον Αύγουστο του 1998. Στις «καρακάξες» πάντως ποτέ δεν… ταίριαξε, με τους μεγάλους αστέρες της ομάδες δεν τα πήγε ποτέ καλά, με τον κόσμο ιδιαίτερα δεν «δέθηκε» ποτέ, και η ήττα από την Σάντερλαντ πέντε μόλις αγωνιστικές μετά την έναρξη της σεζόν 1999-2000 (ενώ την προηγούμενη σεζόν τερμάτισε στην 13η θέση), ήταν η σταγόνα που «ξεχείλισε» το ποτήρι και οδήγησε στην παραίτηση του Γκούλιτ.

 

Μάρτιν Γιόλ

 

Στο Λονδίνο και στην Τότεναμ ο 61χρονος σήμερα τεχνικός βρέθηκε για τρία χρόνια, από το 2004 έως το 2007. Διαδεχόμενος τον Ζακ Σαντινί και χάνοντας στην παρθενική του σεζόν τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για μόλις δυο βαθμούς, με την Τότεναμ στην 9η θέση, η αμέσως επόμενη σεζόν ήταν αρκετά καλύτερη για τον ίδιο και την ομάδα του, αν και με μια… γερή δόση ατυχίας, αφού έχασε για μόλις δυο βαθμούς (67 έναντι 65) στο τέλος την 4η θέση και το Τσάμπιονς Λιγκ στην Άρσεναλ.

Η σεζόν 2006/07 βρήκε την Τότεναμ στην 7η θέση, όμως για το κάκιστο ξεκίνημα της περιόδου 2007/08, το.. μάρμαρο το «πλήρωσε» ο Ολλανδός, με άμεση συνέπεια την αντικατάσταση του με τον Ισπανό Χουάντε Ράμος. Στην Αγγλία και δη την αγγλική πρωτεύουσα, μετά από ένα πέρασμα σε Αμβούργο και Άγιαξ, επέστρεψε το 2011, για λογαριασμό της Φούλαμ, στην οποία κάθισε για δυο χρόνια, μέχρι και το 2013, αφήνοντας την στην 9η και ακολούθως στην 12η θέση της Πρέμιερ Λιγκ αντίστοιχα.

 

Ρενέ Μιούλενστιν

 

Από… Ολλανδό σε Ολλανδό πήγε το καλοκαίρι του 2013 η Φούλαμ, καθώς την θέση του Μάρτιον Γιόλ πήρε ο Ρενέ Μιούλενστιν στους «cottagers». Μετά από έξι χρόνια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ως βοηθός του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, και έχοντας ένα σύντομο «πέρασμα» από την ρωσική Ανζί, ο Μιούλενστιν δοκίμασε την τύχη του στο «Κρέιβεν Κότατζ», χωρίς όμως να καταφέρνει να μακροημερεύσει εκεί. Έμεινε για μόλις 75 μέρες στη Φούλαμ, φυσικό επακόλουθο βέβαια μετά από μια μόλις νίκη σε 17 συνολικά ματς και με την λονδρέζικη ομάδα στον «πάτο» της βαθμολογίας της Πρέμιερ Λιγκ…

 

Γκους Χίντινγκ

 

Και στις δυο περιόδους του στο «Στάμφορντ Μπριτζ», ανέλαβε να «συμμαζέψει» την κακή κατάσταση της ομάδας που παρέλαβε το 2009 απ’ τον Σκολάρι, και εφτά χρόνια μετά από τον Μουρίνιο, τουλάχιστον για το πρώτο μισό της προπέρσινης σεζόν. Σε αμφότερες πάντως, κατάφερε να ανταποκριθεί στην πρόκληση και με το παραπάνω: πορεία μέχρι τους «4» του Τσάμπιονς Λιγκ, 3η θέση στο πρωτάθλημα και κατάκτηση του Κυπέλλου κόντρα στην Έβερτον (2-1), ήταν ο απολογισμός του στο κλείσιμο της σεζόν 2008/09.

Στις 19 Δεκεμβρίου του 2015, όταν και βρέθηκε για δεύτερη φορά στον «μπλε» πάγκο, πήρε την Τσέλσι στην 16η θέση, και την άφησε 10η στο τέλος της χρονιάς, σώζοντας όσο περισσότερο γίνεται τα προσχήματα μιας καταστροφικής περιόδου. Μάλιστα, ο Χίντινγκ έκανε το μεγαλύτερο αήττητο σερί για νεοφερμένο προπονητή (12 αγώνες), κάτι που κρατούσε απ’ το 1993/94 ο Φρανκ Κλαρκ, ως τεχνικός της Νότιγχαμ Φόρεστ.

 

Λουίς Φαν Χάαλ

 

Παρά το πλούσιο βιογραφικό του, με μπόλικους τίτλους και πρωταθλήματα παντού, στο Μάντσεστερ η πορεία του Φαν Χάαλ για δυο χρόνια (2014-2016) έχει πιθανώς αρνητικό πρόσημο. Ξοδεύοντας «τρελά» ποσά στα δυο καλοκαίρια που βρέθηκε στην Αγγλία, ο Ολλανδός κόουτς κατέκτησε μεν με τους «κόκκινους διαβόλους» το Κύπελλο πέρυσι, όμως δεν κατόρθωσε να σταθεί επάξια, ως αντι-Φέργκιουσον, όπως θεωρούσα αρκετοί φίλαθλοι των «κόκκινων διαβόλων», μετά την τραυματική εμπειρία με τον Ντέιβιντ Μόγιες στον πάγκο.

Σε διάστημα δυο χρόνων, η Γιουνάιτεντ δεν κατόρθωσε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, μένοντας κατά σειρά στην 4η και την 5η θέση,  γνωρίζοντας παράλληλα και πρόωρο αποκλεισμό στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση πέρυσι, από την φάση των ομίλων. Αναπόφευκτα, η διοίκηση της ομάδας του Μάντσεστερ αποφάσισε το να χωρίσουν οι δρόμοι τους το περσινό καλοκαίρι, ώστε να έρθει αργότερα στο «Ολντ Τράφορντ» ο Ζοσέ Μουρίνιο.

 

Ντικ Άντβοκαατ

 

Έχοντας δοκιμάσει την τύχη του σε διάφορες «γωνιές» της Ευρώπης ως προπονητής, αποφάσισε τον Μάρτιο του 2015 να δοκιμαστεί και στην Αγγλία, με σκοπό να αναλάβει τη Σάντερλαντ. Παρότι για μια ακόμα χρονιά το να σώσει ένας προπονητής τις «μαυρόγατες» έμοιαζε με… αποστολή αυτοκτονίας, με τον Ολλανδό στο τιμόνι η ομάδα του Τάινσαϊντ κατάφερε να μείνει στην κατηγορία ως 16η, τρεις πόντους πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού. Το γεγονός αυτό συνέβαλε θετικά ώστε να υπογράψει διετές συμβόλαιο στη Σάντερλαντ, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν το ίδιο καλά και στην αμέσως επόμενη χρονιά. O 69χρονος τεχνικός υπέβαλε την παραίτηση του στις 4 Οκτωβρίου του 2015, και ενώ η ομάδα του μετρούσε έναν μόλις βαθμό στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

 

Ρόναλντ Κούμαν

 

Πιθανώς ο πλέον επιτυχημένος Ολλανδός τεχνικός στο Νησί, βάσει των όσων τουλάχιστον έχει δείξει στη μέχρι στιγμής πορεία του. Ερχόμενος στην Αγγλία το καλοκαίρι του 2014, ανέλαβε τα «ηνία» της Σαουθάμπτον , με την οποία άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των «Αγίων» τα τελευταία χρόνια. Την 7η θέση του 2015 ακολούθησε έναν χρόνο μετά η 6η θέση, που αποτέλεσε την υψηλότερη στην ιστορία της Σαουθάμπτον για την Πρέμιερ Λιγκ, με 63 πόντους μάλιστα, συγκομιδή-ρεκόρ επίσης για τον σύλλογο, εξασφαλίζοντας έτσι θέση για το Γιουρόπα Λιγκ.

Μετά την εκπληκτική διετία στη νότια Αγγλία, ο παλαίμαχος άσος των Άγιαξ, Φέγενορντ και Μπαρτσελόνα «μετακόμισε» προς τα βόρεια, και στο «Γκούντισον Παρκ». Tα «ζαχαρωτά» έκαναν μια εκπληκτική χρονιά πέρυσι, η οποία σηματοδότησε και την επιστροφή στην Ευρώπη μετά από χρόνια, ενώ με σημαντικές μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι, όπως οι Πίκφορντ και Κλάασεν, ευελπιστεί πως θα κάνει φέτος το κάτι παραπάνω και θα διεκδικήσει μια θέση στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος.