Για ομάδα Κλοπ κομμένος και ραμμένος είναι ο Σαλάχ!

Στο μυαλό μου δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία για το αν ο Μοχάμεντ Σαλάχ είναι ιδανικός για τον τρόπο παιχνιδιού της Λίβερπουλ υπό τις οδηγίες του Κλοπ. Αντιλαμβάνομαι όμως τις αμφιβολίες που ζώνουν σαν τα φίδια τους οπαδούς της ομάδας. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Για ομάδα Κλοπ κομμένος και ραμμένος είναι ο Σαλάχ!

Όποιος έχει την αμφιβολία στο μυαλό για το εάν Σαλάχ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αγγλικού πρωταθλήματος , σίγουρα επηρεάζεται από το γεγονός πως δεν έπιασε με τη φανελα της Τσέλσι. Όμως η μεταγραφή του μπλε έγινε το Γενάρη του 2014, πριν από τρία χρόνια, προερχόμενος από την Βασιλεία και το ελβετικό πρωτάθλημα και σε ηλικία μόλις 22 ετών! Ναι, είχε όλες τις προδιαγραφές, ωστόσο και να παίξεις καλά εναντίον της Τσέλσι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Τοτεναμ στην Ευρώπη με μια άλλη φανέλα είναι διαφορετικό από το να αλλάξεις περιβάλλον και να ζήσεις πια σε μια μεγαλούπολη σαν το Λονδίνο. Ο Αιγύπτιος εξτρέμ, μαθημένος στον ήρεμο τρόπο ζωής στην πανέμορφη ελβετική πόλη ξαφνικά βρέθηκε στο πιο κοσμοπολίτικο μέρος της Ευρώπης σε μια πολύβουη πρωτεύουσα και με ελάχιστους φίλους! Και το χειρότερο έπεσε πάνω σε έναν προπονητή, που δεν καιγόταν για την απόκτηση του, αλλά απλά ήθελε εκείνη τη χρονική στιγμή να μην τον αφήσει να μετακινηθεί στην Λίβερπουλ, με την οποία διεκδικούσε στα ίσα το πρωτάθλημα!

Ο Ζοσε Μουρίνιο δεν θα έδινε φανέλα βασικού σε ένα 22χρονο ταλαντούχο παιδί που δεν μάρκαρε, μπροστά από τον Γουίλιαν που το έκανε υπέροχα και ειδικά από τη στιγμή που στο άλλο άκρο βρισκόταν ο χαρισματικός Αζάρ με τον οποίο ήδη είχε έρθει σε (πρώτη από τις πολλές στο μέλλον) κόντρα λόγω της ραθυμίας του Βέλγου να κάνει ανασταλτική δουλειά! Επίσης μην ξεχνάμε πως το τελευταία πέντε χρόνια -όσο σημαντικός και αν είναι ο Πορτογάλος τεχνικός- έχει κάνει λάθος επιλογές σε ποδοσφαιριστές αφήνοντας τους είτε ελεύθερους, είτε πουλώντας τους. Κλασικότερη περίπτωση ο Κέβιν Ντε Μπρόινε αλλά και ο Ρομέλου Λουκάκου για να μην αναφερθώ στη περίπτωση Χουάν Μάτα τον οποίο είχε απομακρύνει από την Τσέλσι και στη Γιουναιτεντ ο Ισπανός του απέδειξε στην πράξη το λάθος!

Ο Σαλάχ που επιστρέφει στην Αγγλία, για να φορέσει αυτή τη φορά τη φανέλα της Λίβερπουλ, δεν είναι το αγουρο παιδί του 2014 αλλά ένας έτοιμος ποδοσφαιριστής, ζυμωμένος ποια στα "γεμάτα" χρόνια στην Φιορεντίνα και τη Ρομα. Φέρνει μαζί του ένα γκολ ανά δύο παιχνίδια, που είναι η απλή ανάλυση για το εντυπωσιακό στατιστικό των 35 γκολ σε 71 ματς τα οποία είχε ξεκινήσει ως βασικός στο Καμπιονάτο! Και όπως σημειώνει ο πάντα αναλυτικός και εξαιρετικός Jonathan Wilson στο σάιτ της Guardian, είναι κομμένος και ραμμένος για τον Κλοπ! Αυτό που θα λατρέψει επάνω του ο Γερμανός είναι πως έχει και την ικανότητα να φτιάχνει τέρματα, αφού είχε και 20 ασίστ στην περασμένη περίοδο δημιουργώντας μεταξύ άλλων τα μισά γκολ του Τζέκο στην επίθεση της Ρομα. Το δίδυμο Τζέκο Σαλάχ στην περασμένη σεζόν ήταν το πιο αποτελεσματικό αν υπολογίσουμε γκολ και ασίστ σε ολόκληρη την Ευρώπη πίσω από το "θανατηφόρο" Ντεμπέλε και ο Ομπάμεγιάνγκ με τη φανέλα της Ντόρτμουντ.

Ο Σαλάχ έχει και την ικανότητα να ξεκινήσει το πρέσινγκ από πολύ ψηλά, δηλαδή πιέζοντας στο αμυντικό κομμάτι του αντιπάλου, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε μία νέα επίθεση. Φοβερό ατού παραμένει η ταχύτητα του με την μπάλα στα πόδια, ένα ακόμα στοιχείο που λατρεύει ο Κλοπ και σε συνδυασμό με την ύπαρξη του Μανέ από την άλλη πλευρά της επίθεσης είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει πονοκεφάλους σε πολλούς αντιπάλους της Λίβερπουλ.

Φυσικά, όπως σε όλες οι μεταγραφές, μοναδικό κριτήριο θα είναι πάντα οι τέσσερις γραμμές του γηπέδου και το χορτάρι! Εκεί φαίνεται αν μια μεταγραφή τελικά είναι ακριβή η φτηνή. Θυμίζω πως πέρυσι τέτοιες μέρες κάποιοι θεωρούσαν πολλά τα χρήματα για τον Μανέ που ζητούσε η Σαουθάμπτον από την Λίβερπουλ αλλά με βάση την εικόνα της σεζόν ήταν ευκαιρία! Αντίθετα τα χρήματα που δόθηκαν για τον Κάρολ και πολλά ήταν και δεν δικαιολογήθηκαν ποτέ. Και ενώ κάποιοι έλεγαν το καλοκαίρι του 2015 ως 25 εκατομμύρια λίρες ήταν πεταμένα λεφτά για το Λαλάνα σίγουρα έχουν αλλάξει γνώμη βλέποντας το πόσο πολύ ο παίκτης στα χέρια του Κλοπ μεταβλήθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους κρίκος της αλυσίδας!