Σαν σήμερα το «χέρι του Θεού» και το «γκολ του αιώνα» (pics + vids)

Μπορεί το ποδόσφαιρο να μας έχει προσφέρει αναρίθμητες αναμετρήσεις γεμάτες θέαμα ή και διάφορα άλλα στοιχεία που να έχουν παραμείνει αναλλοίωτα στα... κιτάπια των αναμνήσεών μας, λίγα, όμως, από τα παιχνίδια έχουν τον αντίκτυπο που διατηρεί ακόμη και επί του παρόντος το ματς που έγινε σαν σήμερα πριν από 31 χρόνια στην πόλη του Μεξικό.



Σαν σήμερα το «χέρι του Θεού» και το «γκολ του αιώνα»  (pics + vids)

Ήταν 22 Ιουνίου του 1986, όταν η Εθνική Αγγλίας ερχόταν αντιμέτωπη με την -μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια- Αργεντινή στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Μουντιάλ που διεξαγόταν στα γήπεδα του Μεξικό.

Το «Estadio Azteca» της πρωτεύουσας της αμερικανικής χώρας φιλοξενούσε περίπου 115 χιλιάδες θεατές, ενώ πολλά άλλα εκατομμύρια ανά τον πλανήτη παρακολουθούσαν τηλεοπτικά τη συνάντηση των δύο χωρών.

Με Αγγλία και Αργεντινή να αντιπαρατάσσονται έχοντας ως... φόντο την πρόκριση στις 4 καλύτερες ομάδες του κόσμου, το ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον προμηνυόταν εξαρχής κάτι παραπάνω από έντονο, την ισχύ ωστόσο του οποίου, επέτεινε το πολιτικό παρασκήνιο της εποχής, μιας και τα δύο κράτη είχαν εμπλακεί προ τετραετίας από τον Απρίλιο εκείνου του έτους (1982) μέχρι και τον Ιούνιο στον πόλεμο των νησιών Φόκλαντς του Νοτίου Ατλαντικού, στον οποίο και είχαν επικρατήσει οι Άγγλοι.

Επανερχόμενοι και πάλι στο... χορτάρι και το 1986, ο αγώνας των «8» για το Παγκόσμιο Κύπελλο βρισκόταν στο 0-0, όταν στο 51ο λεπτό, ο Ντιέγο Μαραντόνα νίκησε στον αέρα, έπειτα από λανθασμένο γύρισμα του Στιβ Χοτζ, τον κατά πολύ υψηλότερό του (περίπου 20 πόντους) τερματοφύλακα των Άγγλων, Πίτερ Σίλτον, σημειώνοντας το 1-0.

Όπως φάνηκε ξεκάθαρα, ο Μαραντόνα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των «τριών λιονταριών» με το χέρι, παράβαση την οποία εντούτοις, δεν καταλόγισε ούτε ο Τυνήσιος διαιτητής, Αλί Μπιν Νασέρ, ούτε ο εσχάτως αποβιώσας Βούλγαρος επόπτης, Μπόγκνταν Ντότσεφ.

Εκτός βεβαίως από το παράτυπο τέρμα του, ο Μαραντόνα κατόρθωσε ελάχιστα λεπτά αργότερα να προσπεράσει ολόκληρη την οπισθοφυλακή των Άγγλων κάνοντας το 2-0 (55’) και πετυχαίνοντας έτσι, το «γκολ του -προηγούμενου- αιώνα», καθότι αυτός ήταν και ο τίτλος που του απέδωσαν οι ποδοσφαιρόφιλοι αναδεικνύοντας το γκολ αυτό ως το κορυφαίο του -περασμένου- αιώνα (σε ψηφοφορία στην επίσημη ιστοσελίδα της FIFA λίγο πριν τη διεξαγωγή του Μουντιάλ του 2002).

Οι Άγγλοι κατάφεραν να μειώσουν με τον Γκάρι Λίνεκερ λίγο πριν τη λήξη (81’) διαμορφώνοντας το τελικό 2-1.

Οι τέσσερεις πρωταγωνιστές του αγώνα. Οι δύο αρχηγοί των ομάδων, Ντιέγο Μαραντόνα, Πίτερ Σίλτον, ο διαιτητής (αριστερά) Αλί Μπεν Νασέρ και ο βοηθός, Μπόγκνταν Ντότσεφ (δεξιά).

 

Πέραν των όσων διαδραμτίστηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον προημιτελικό, το παιχνίδι αυτό που έφερε την υπογραφή του Ντιέγο Μαραντόνα, σημαδεύτηκε από τη δήλωση του ίδιου του παίκτη μετά το ματς για την επίμαχη φάση του πρώτου τέρματος, ο απόηχος της οποίας, κατά πολλούς, επισκίασε όχι μόνο το εκπληκτικό του γκολ στο 2-0, αλλά και την κατάκτηση του τροπαίου από την «Αλμπισελέστε», όπου σχολίασε:

«Το γκολ μπήκε λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το... χέρι του Θεού», ενώ σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα είχε πει:

«Μετά το γκολ που έβαλα είπα στους συμπαίκτες μου να τρέξουν να με αγκαλιάσουν, αλλιώς ο διαιτητής δεν θα μετρήσει το τέρμα»!

Προσφάτως, μάλιστα, τον Αύγουστο του 2015, προς συντήρηση του όλου... μύθου εκείνου του ματς και σε κλίμα αμοιβαίας συγκίνησης, ο «Ντιεγίτο» επισκέφθηκε τον Αλί Μπιν Νασέρ στο σπίτι του τελευταίου χαρίζοντάς του μία φανέλα της Εθνικής Αργεντινής με το «σλόγκαν»:

«Για τον Αλί, τον παντοτινό μου φίλο»!

Μπιν Νασέρ και Μαραντόνα

 

Όποια και αν είναι η γνώμη του κάθε φιλάθλου, η ιστορία... απεφάνθη για τον περιλάλητο εκείνον προημιτελικό που συζητείται ακόμη και από τους νεαρότερους φίλους του ποδοσφαίρου, οι οποίοι δεν είχαν καν γεννηθεί εκείνη την εποχή! 

 

Το «χέρι του Θεού»

 

Το «γκολ του αιώνα»