Οι «Βίκινγκς» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Με αφορμή την απόκτηση του Βίκτορ Λίντελεφ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το england365.gr παρουσιάζει τις πλέον αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις παικτών από τις Σκανδιναβικές χώρες που άφησαν άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, το αγωνιστικό τους στίγμα στο «Ολντ Τράφορντ».



Οι «Βίκινγκς» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ανέκαθεν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδινε την ευκαιρία συχνά-πυκνά σε Σκανδιναβούς παίκτες να δοκιμαστούν με τα χρώματα της, και δεν ήταν λίγοι εντέλει εκείνοι που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να γίνουν σημεία αναφοράς στους φιλάθλους των «κόκκινων διαβόλων»…

Ο Βίκτορ Λίντελεφ, προερχόμενος από την Μπενφίκα για ένα ποσό κοντά στα 31 εκ. λίρες, έγινε ο τελευταίος χρονικά «Βίκινγκ» που πάτησε το πόδι του στα αγγλικά εδάφη, και φυσικά οι προσδοκίες για τον «Iceman», όπως φαίνεται και από το έργο έτερων συμπατριωτών του ή γενικότερα... γειτόνων ανά την σκανδιναβική χερσόνησο, είναι μεγάλες:

 

Γέσπερ Όλσεν

Αν και αποκτήθηκε για μόλις 350.000 λίρες από τον Άγιαξ, η προσφορά του για τα πέντε χρόνια που έμεινε στο Μάντσεστερ μόνο αμελητέα δεν ήταν. Ο Δανός εξτρέμ πέτυχε 24 γκολ στις 176 εμφανίσεις του με την αγγλική ομάδα, σε μια περίοδο όπου η Γιουνάιτεντ ακόμα έψαχνε τα πατήματα της, με στόχο να ξανανέβει στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Κατάφερε πάντως να πανηγυρίσει μαζί της το Κύπελλο Αγγλίας του 1985.

Πίτερ Σμάιχελ

Για μια οκταετία, αποτέλεσε την σίγουρη λύση κάτω από τα γκολπόστ των «κόκκινων διαβόλων», συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στο να φτάσει η ομάδα του σε πέντε κατακτήσεις τίτλων στα χρόνια παραμονής του στο Μάντσεστερ, αλλά και ταυτόχρονα στο να βρεθεί η Δανία στην κορυφή της Ευρώπης το 1992. Το… παράδοξο ωστόσο είναι ότι στην αρχή η μεταγραφή του δεν προκάλεσε κάποια ιδιαίτερη έκπληξη, αφού κόστισε μόλις 505.000 λίρες από την Μπρόντμπι, με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να μην διστάζει πάντως τότε να τον χαρακτηρίσει ως «μεταγραφή του αιώνα» («bargain of the century»)! ΟΚ, ίσως να υπερέβαλε κάπως, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο Δανός δεν πρόσφερε τα μέγιστα στο «Ολντ Τράφορντ»…

Xένινγκ Μπέργκ

Οι πολύ καλές του εμφανίσεις με την Μπλάκμπερν, του έδωσαν το… εισιτήριο για την αμέσως επόμενη μεγαλύτερη πρόκληση και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με εξαίρεση την τελευταία από τις τρεις αγωνιστικές περιόδους του στο «Ολντ Τράφορντ», πραγματοποίησε «γεμάτες» από εμφανίσεις χρονιές, αποτελώντας μια αξιόπιστη λύση στα μετόπισθεν, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπεργκ έγινε ο πρώτος παίκτης που κατέκτησε την Πρέμιερ Λιγκ με δυο διαφορετικές ομάδες! Πριν την Γιουνάιτεντ το 1999, το είχε πετύχει και με την Μπλάκμπερν (1995).

Όλε-Γκούναρ Σόλσκιερ

Δεν ήταν ο παίκτης που «θάμπωνε» με το παρουσιαστικό του, εντούτοις φρόντιζε πάντα εντός γηπέδων να δείχνει το αντίθετο. Η μεταγραφή του από τη Μόλντε στη Γιουνάιτεντ, το καλοκαίρι του 1996 για μόλις 1,5 εκ. λίρες, μάλλον πέρασε… στα ψηλά τότε. Αυτό όμως δεν πτόησε τον χαρισματικό Νορβηγό ώστε να μην μακροημερεύσει στο Νησί, μέχρι και το 2007 (91 τέρματα σε 235 συμμετοχές) συμβάλλοντας στην κατάκτηση αρκετών τίτλων χάρη σε δικά του γκολ. Στα highlights του, το τέρμα που «γύρισε» υπέρ της ομάδας του τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου, το 1999.

Ρόνι Γιόνσεν

Μαζί με τους Σόλσκιερ και Μπεργκ, συνέθετε τη Νορβηγική «παροικία» του Μάντσεστερ, στην μυθική χρονιά του τρεμπλ του 1999. Από το 1996 έως το 2002, σε έξι χρόνια δηλαδή, κατέκτησε τέσσερις τίτλους της Πρέμιερ Λιγκ, αν και μετά την πρώτη του σεζόν στο Νησί (με 42 συνολικά εμφανίσεις), άρχιζε σταδιακά να μειώνονται οι αριθμοί του, όπως και η συμβολή του στο αγωνιστικό σκέλος των «κόκκινων διαβόλων». Παίζοντας τόσο ως κεντρικός αμυντικός όσο και ως αμυντικός μέσος, ο Γιόνσεν αγωνίστηκε εξίσου σε Άστον Βίλα και Νιουκάστλ μετά την αποχώρηση του από την Βορειοδυτική Αγγλία.

Γέσπερ Μπλόμκβιστ

Έμεινε στο Μάντσεστερ για μόλις τρία χρόνια, από το 1998 έως το 2001, χωρίς πάντως ποτέ να εκπληρώσει τις προσδοκίες που υπήρχαν για εκείνον, όταν αποκτήθηκε απ’ την Πάρμα. Με εξαίρεση την πρώτη του σεζόν, στις επόμενες δυο ο Σουηδός μέσος δεν αγωνίστηκε καθόλου, λόγω των συνεχόμενων τραυματισμών του. Ο τελικός απολογισμός έγραψε 38 συμμετοχές με ένα τέρμα, ενώ πανηγύρισε και τους τρεις τίτλους της εκπληκτικής για τον σύλλογο σεζόν 1998/99.

Χένρικ Λάρσον

Διέγραψε μια σπουδαία καριέρα, κυρίως με τις φανέλες των Φέγενορντ, Σέλτικ και Μπαρτσελόνα, καθώς στην Αγγλία δεν υπήρξε η ευκαιρία ώστε να αγωνιστεί για παραπάνω από τρεις μήνες, το 2007, ως δανεικός τότε από την Χέλσινγκμποργκ. Στην Πρέμιερ Λιγκ «έγραψε» μόλις εφτά συμμετοχές και ένα γκολ, κόντρα στην Γουότφορντ (4-0 το τελικό σκορ), παίρνοντας έτσι και το μετάλλιο του πρωταθλήματος στην Αγγλία, έστω και αν ο ίδιος έπαιξε στο «Ολντ Τράφορντ» μέχρι τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς! 

Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς

Παρότι η παρουσία του στο Μάντσεστερ, με τον τραυματισμό του και την μη ανανέωση της συνεργασίας του με την Γιουνάιτεντ, έληξε άδοξα, όμως στην μια του σεζόν στο Νησί ήταν ό,τι καλύτερο έδειξε πέρυσι η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο! Έστω και στα 35 του, «Ίμπρα» δεν… μάσησε, και έδειξε εξ αρχής, με το γκολ του στο Κομιούνιτι Σιλντ κόντρα στη Λέστερ, το τι θα επακολουθούσε, δίνοντας έτσι απαντήσεις προς όλους τους αμφισβητίες του! 28 γκολ σε 46 εμφανίσεις, τρία τρόπαια στο… τσουβάλι του, απολαυστικές ατάκες, και κανείς δεν μπορεί να πει ότι στο Μάντσεστερ έπληξαν με την παρουσία του Σουηδού τόσους μήνες…