Απεβίωσε ο επόπτης του Αργεντινή-Αγγλία το 1986 (vid)

Σε ηλικία 81 ετών «έφυγε» από τη ζωή (29/5/2017 η επίσημη ημερομηνία θανάτου) ο Μπόγκνταν Ντότσεφ, ο οποίος έγινε διάσημος ως ο επόπτης που δεν είδε το «χέρι του Θεού» στον αλήστου εκείνου μνήμης προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μεξικό το 1986 ανάμεσα σε Αργεντινή και Αγγλία.



Απεβίωσε ο επόπτης του Αργεντινή-Αγγλία το 1986 (vid)

Σε ένα παιχνίδι που εκτός από αθλητικό, είχε και έντονο πολιτικό «χρώμα» λόγω της εμπλοκής των δύο χωρών στην ενεστώσα εκείνη τη χρονική περίοδο «κρίση των νησιών Φόκλαντς», ο Βούλγαρος επόπτης δεν υπέδειξε ποτέ την καταφανή παράβαση του Ντιέγο Μαραντόνα, ο οποίος νίκησε στον αέρα με το χέρι τον κατά πολύ υψηλότερό του Πίτερ Σίλτον, ανοίγοντας με αυτό το σκορ στο 51ο λεπτό εκείνης της αναμέτρησης, τη στιγμή που ο ίδιος ποδοσφαιριστής έβαλε, κατά πολλούς, το κορυφαίο γκολ του προηγούμενου αιώνα, μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα ντριμπλάροντας ολόκληρη την οπισθοφυλακή των Άγγλων, ενώ ο  Γκάρι Λίνεκερ μείωσε για τους Άγγλους λίγο πριν τη λήξη (81’) διαμορφώνοντας το τελικό 2-1.

Διαιτητής εκείνου του αγώνα ήταν ο Τυνήσιος Αλί Μπιν Νασέρ.

Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν είχε καταλαγιάσει ο απόηχος εκείνου του ματς, αλλά και της διοργάνωσης, την οποία και κατέκτησαν εντέλει οι Αργεντίνοι, ο Ντότσεφ δήλωσε για την επίμαχη φάση:

«Παρ’ όλο που ένιωσα αμέσως ότι υπήρξε κάτι αντικανονικό, εκείνη την περίοδο η FIFA δεν επέτρεπε στους βοηθούς να συζητούν τις αποφάσεις με το διαιτητή. Αν η FIFA είχε βάλει κάποιον Ευρωπαίο διαιτητή σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι, τότε το πρώτο γκολ του Μαραντόνα θα είχε ακυρωθεί», ενώ και ο Μπιν Νασέρ δίνοντας τη δική του εκδοχή απάντησε έμμεσα:

«Περίμενα τον Ντότσεφ να μου δώσει κάποιο στοιχείο για το τι ακριβώς είχε συμβεί, αλλά δεν μου έκανε νόημα για χέρι. Οι οδηγίες που μας είχε δώσει η FIFA πριν από τον αγώνα ήταν ξεκάθαρες. Αν κάποιος συνάδελφος είχε καλύτερη θέση από μένα, θα έπρεπε να σεβαστώ την άποψή του».

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, το οποίο στιγμάτισε την καριέρα του εκλιπόντος πια, Μπόγκνταν Ντότσεφ.