Πόσο προοδεύσαν φέτος οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ;

¶λλη μια ποδοσφαιρική χρονιά έφτασε στο τέλος της και το england365.gr «μοιράζει»… ελέγχους προόδου στις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, με βάση και τα πεπραγμένα τους στην φετινή αλλά και την περσινή σεζόν…



Πόσο προοδεύσαν φέτος οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ;

Το τέλος κάθε σεζόν συνοδεύεται λογικά από μια γενικότερη αποτίμηση του τι κάνανε ή όχι οι ομάδες, με κύριο γνώμονα την βαθμολογική τους συγκομιδή και την θέση που κατέλαβαν στην φετινή Πρέμιερ Λιγκ…

Και επειδή ένας χρόνος ποδοσφαιρικά δεν είναι μικρό διάστημα, οι διαφοροποιήσεις από την περασμένη χρονιά προφανώς δεν λείπουν. ¶λλες ομάδες τα πήγαν καλύτερα, άλλες χειρότερα, ενώ δεν λείπουν και αυτές που διατηρήθηκαν στα… επίπεδα τους, χωρίς μεγάλες ανακατατάξεις…

Φυσικά, δεν συμπεριλαμβάνονται οι ομάδες που δεν βρίσκονταν πέρυσι στην Πρέμιερ Λιγκ, επανήλθαν προσωρινά και… χαιρέτησαν με την μια (Χαλ, Μίντλεσμπρο), ή όσες έρχονται στην μεγάλη κατηγορία (Νιουκάστλ, Μπράιτον), καθώς γνώμονας παραμένει η πρόοδος των όσων υπήρχαν ήδη εκεί και το αν η χρονιά τους στην κορυφαία τη τάξει κατηγορία έχει στο τέλος της θετικό ή αρνητικό πρόσημο:

 

Τσέλσι: Πιθανώς να βιώνει την πλέον… τρελή πορεία της τα τελευταία χρόνια, αφού από την πρώτη θέση το 2015 επανήλθε σε αυτήν ξανά το 2017, και ενώ είχε μεσολαβήσει η… καταστροφική περσινή χρονιά! Με μόλις 50 βαθμούς την περασμένη σεζόν και καταλαμβάνοντας την 10η θέση, σίγουρα δεν ήταν μια συνηθισμένη - για τα δεδομένα της Τσέλσι -  χρονιά, ενώ η απίστευτη άνοδος με +43 βαθμούς φέτος εξηγεί εν μέρει την επιστροφή στους τίτλους και στην… κανονικότητα των «μπλε».

Λίβερπουλ: Eμφανώς βελτιωμένοι οι «κόκκινοι» σε σχέση με την περασμένη χρονιά: οι 16 παραπάνω βαθμοί που αποκόμισαν φέτος (76 έναντι 60) κρίνονται καταλυτικοί ώστε να επέλθει το «άλμα» από την περσινή 8η στην φετινή 4η θέση. Δείγμα της φετινής ανταγωνιστικής χρονιάς είναι το ότι πέρυσι, στην Μάντσεστερ Σίτι αρκούσαν μόλις 66 βαθμοί (10 λιγότεροι) για να πάρουν εκείνοι την τέταρτη και τελευταία θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τότεναμ: Σταθερά σε ανοδική πορεία όσο βρίσκεται στο «τιμόνι» της ο Μαουρίσιο Ποκετίνο. Από την πρώτη του χρονιά και την 5η θέση, πέρυσι στην 3η και φέτος δεύτερη στην Πρέμιερ Λιγκ, συγκέντρωσε 86 βαθμούς. Τόσοι μάλιστα θα αρκούσαν τον περσινό Μάιο για να πάρουν οι Λονδρέζοι τον τίτλο, τον οποίο πάντως έχασαν από τη Λέστερ!

Έβερτον: Ευνοημένη μεν από το γεγονός ότι το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο Αγγλίας της «ανοίγουν» με τα τωρινά δεδομένα τον δρόμο της Ευρώπης, χωρίς αυτό ωστόσο να αναιρεί πως τα «ζαχαρωτά» δεν έκαναν βήματα προόδου με το πέρας μιας χρονιάς. Από την 11η θέση (με 47 πόντους), έφτασαν φέτος να «πρεσάρουν» αρκετά τους «μεγάλους» της Αγγλίας, παίρνοντας δίκαια την 7η θέση με 61 βαθμούς.

Μάντσεστερ Σίτι: Στην πρώτη σεζόν του Πεπ Γκουαρντιόλα στο Νησί, και παρά τα όποια «σκαμπανεβάσματα» στην απόδοση της, η Σίτι εμφανίστηκε – βάσει αριθμών – καλύτερη («ανέβηκε» στους 78 πόντους, όταν πέρυσι μάζεψε συνολικά 66) και διατηρήθηκε εκ νέου σε «τροχιά» Τσάμπιονς Λιγκ, αυτή τη φορά γλυτώνοντας και τον προκριματικό γύρο, εν αντιθέσει με πέρυσι.

¶ρσεναλ: Το παράδοξο με τους «κανονιέρηδες» είναι πως παρά την μικρή βελτίωση στην συγκομιδή τους σε επίπεδο βαθμών, αυτό δεν τους βοήθησε ώστε να βρεθούν για ακόμα μια χρονιά στην πρώτη τετράδα, μένοντας εκτός για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια! Με 75 βαθμούς λοιπόν φέτος έμειναν στην 5η θέση, την στιγμή που έναν χρόνο πριν τέσσερεις λιγότεροι (71) τους έφτασαν ώστε να τερματίσουν - έστω και στο τέλος και με την... κατάρρευση της Τότεναμ - 2οι!

Γουέστ Μπρομ: Πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα κινήθηκαν οι «baggies», με τους δυο έξτρα πόντους πάντως φέτος να τους βοηθούν να «σκαρφαλώσουν» στην 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα, και ενώ πέρυσι τελείωσαν την χρονιά ως 14οι.

Mπόρνμουθ: Στην δεύτερη χρονιά της στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ, η ομάδα της νότιας Αγγλίας έκανε «άλμα» από την 16η στην 9η θέση, βάζοντας τις βάσεις για μια ανάλογη πορεία και την νέα χρονιά.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Oι «κόκκινοι διάβολοι» έμειναν για 2η σερί χρονιάς εκτός πρώτης τετράδας, αυτή τη φορά «πέφτοντας» από την 5η στην 6η θέση, παρότι φέτος το κοντέρ έγραψε +4 (69 από 66) σε βάθος μιας σεζόν. Είναι ανάγκη ωστόσο να ληφθεί υπόψη ότι η μοίρα τους μπορούσε να είναι σαφώς καλύτερη στο πρωτάθλημα, αν δεν ερχόταν σε δεύτερη μοίρα τους τελευταίους μήνες, αφού η προσοχή έπεσε – δικαίως εν τέλει – στην κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ.

Κρίσταλ Πάλας: Ούτε ... κρύο, ούτε ζέστη για την λονδρέζικη ομάδα, που σημείωσε την μικρότερη βαθμολογικά διαφοροποίηση: Συγκέντρωσε 41 πόντους φέτος, ούσα 14η, ενώ πέρυσι είχε στο «σακούλι» της 42 και έμενε στην 15η θέση.

Γουότφορντ: Ναι μεν δεν κινδύνεψε φέτος σε σενάρια υποβιβασμού, η... χαλάρωση πάντως των τελευταίων αγωνιστικών την έφερε τελικώς στο -5 από την περσινή χρονιά (45 προς 40) και τέσσερις θέσεις πιο κάτω στην βαθμολογία (13η και 17η θέση αντίστοιχα). Το «όριο» των 40 βαθμών πάντως που δείχνει παραμονή στην μεγάλη κατηγορία, εν προκειμένω επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά…

Στόουκ: Ύστερα από τρεις σερί σεζόν στην 9η θέση, οι «potters» υποχώρησαν στο δεύτερο μισό του ταμπλό (13η συγκεκριμένα), και με 44 βαθμούς έναντι των 51 της προηγούμενης χρονιάς.

Σουόνσι: Δυσκολεύτηκε κάπως περισσότερο φέτος να «κρατηθεί» στην κατηγορία (σημειώνοντας μικρή πτώση, στους 41 από τους 47 περσινούς βαθμούς), σημασία έχει πάντως πως διατηρήθηκε σε αυτήν για έκτη σερί χρονιά, από την περίοδο 2011/12 μέχρι φέτος.

Σαουθάμπτον: Παρότι φαινομενικά η διαφορά δυο θέσεων για την Σαουθάμπτον δεν κρίνεται μεγάλη, εντούτοις οι 17 λιγότεροι βαθμοί σε σχέση με πέρυσι ήταν που της στέρησαν και την «ανανέωση» του ευρωπαϊκού εισιτήριου για το Γιουρόπα Λιγκ...

Γουέστ Χαμ: Στα «χνάρια» της Σαουθάμπτον κινήθηκαν και τα «σφυριά», χάνοντας εξίσου την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια θέση στο Γιουρόπα Λιγκ της νέας σεζόν. Πιθανώς πάντως η 11η θέση να τους κολακεύει φέτος, αφού για αρκετό διάστημα βρίσκονταν κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού και ανέκαμψαν στις τελευταίες «στροφές» του πρωταθλήματος.

Λέστερ: Αναμενόμενα μάλλον η μεγαλύτερη «πτώση» βαθμολογικά στην φετινή Πρέμιερ Λιγκ. Ουδείς όμως θα μπορούσε να απαιτήσει από τη Λέστερ μια σεζόν αντάξια της περσινής... ονειρικής, όπου μάζεψε 81 πόντους για να φτάσει στην κατάκτηση του «θρόνου» του πρωταθλητή...

Σάντερλαντ: Mαθημένες να ζουν στο…όριο της επικίνδυνης ζώνης, οι «μαυρόγατες» αυτή τη φορά δεν αποδείχθηκαν… εφτάψυχες, γνωρίζοντας το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού μετά από μια δεκαετία. Κάτι αναμενόμενο άλλωστε, όταν από τους περσινούς 39 βαθμούς φέτος περιορίστηκε μόλις στους 24 και – μοιραία – ήρθε η πτώση στην κατηγορία της Τσάμπιονσιπ...