Αν δεν θαφτούν τα τσεκούρια, η Αρσεναλ θα έχει προβλήματα!

Ποτέ στο παρελθόν ομάδα που έφτασε τις 23 νίκες και πήγε πάνω από τους 72 βαθμούς στο πρωτάθλημα δεν έμεινε εκτός του Champions League. Έμελλε όμως αυτή να είναι η Άρσεναλ, σε μία σεζόν που είχε ανέβει ο πήχης πολύ ψηλά! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Αν δεν θαφτούν τα τσεκούρια, η Αρσεναλ θα έχει προβλήματα!

Σε μία πρώτη ματιά στο βαθμολογικό πίνακα, διαπιστώνει κανείς πως η Λίβερπουλ με μία νίκη λιγότερη, αλλά και τρεις λιγότερες ήττες από αυτές που έκανε η ομάδα του Βενγκέρ μπόρεσε  να μπει στην τελική τετράδα και να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Champions league!

Για να αντιληφθεί κανείς το πόσο δυσκόλεψε φέτος η κατάσταση, αρκεί να αναλογιστεί πως η Άρσεναλ πήρε τέσσερις βαθμούς περισσότερους από πέρσι, χρονιά στην οποία τερμάτισε την δεύτερη θέση πίσω από τη Λεστερ! Πριν από ένα χρόνο άκουσαν 66 πόντοι για τη Μάντσεστερ Σίτι προκειμένου να είναι τέταρτη, ενώ φέτος αυτοί οι βαθμοί θα άφηναν κάποιον στην έβδομη θέση!

Ωστόσο είναι κάτι το οποίο περιμέναμε το περασμένο καλοκαίρι, που θα υπάρχει δηλαδή πολύ μεγαλύτερος ανταγωνισμός, όταν ξεκινήσει το πρωτάθλημα! Έξι ομάδες για τέσσερις θέσεις, λέγαμε όλοι και ουσιαστικά αυτό συνέβη, απλά με τη Γιουνάιτεντ να παρατά τις τελευταίες εβδομάδες τη μάχη στοχεύοντας ξεκάθαρα στο Europa League. Αυτό που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή Άρσεναλ είναι να επικεντρωθεί στον τελικό του κυπέλλου, απέναντι στην Τσέλσι επόμενο Σάββατο και να ξεχάσει για λίγο τα προβλήματα της! Προβλήματα πολλά που δεν είναι μόνο αγωνιστικά αλλά που -κυρίως- είναι εξωαγωνιστικά.

Σαν να μην έφτανε μάλιστα ότι συμβαίνει σχετικά με το εάν θα μείνει η όχι ο Αρσέν Βενγκέρ και τη νέα σεζόν στον πάγκο, άρχισε καινούργια εμφύλια σύρραξη στις εξέδρες με συνθήματα κατά του μεγαλομετόχου της ομάδας, του Αμερικανού Σταν Κρόνκε. Θυμιζω πως πριν λίγες  μέρες ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος του συλλόγου, ο Ουζμπέκος Ουσμάνοφ έκανε ανοικτή πρόταση εξαγοράς προς τον Κρόνκε αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου λιρών για το ποσοστό του! Η πρόταση δεν έγινε δεκτή, ωστόσο η μερίδα του κόσμου που θέλει την απομάκρυνση του Αλσατού τεχνικού  από τον πάγκο, εξαγριώθηκε ζητώντας με κάθε τρόπο από τον μεγαλομέτοχο να πουλήσει και να φύγει από την Άρσεναλ! Από την άλλη υπάρχει μια επίσης μεγάλη μερίδα κόσμου που επιθυμεί και τον Βενγκέρ να βλέπει στον πάγκο, αλλά και είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο που ο Κρόνκε τρέχει την ομάδα φοβούμενο πιθανώς τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις του Ουσμάνοφ! Γενικά δεν είναι οι καλύτερες μέρες, που έχουν περάσει οι φίλοι των " κανονιέρηδων" εδώ και δύο δεκαετίες και μάλιστα μεγαλώνει η αβεβαιότητα και η αμφιβολία για το εάν τη νέα χρονιά η  ομάδα θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστική, αν χάσει τον Αλέξις Σάντζες και τον Οζίλ που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να παραμείνουν στο Βόρειο Λονδίνο.

Ο Βενγκέρ για πρώτη φορά παραδέχτηκε, στη συνέντευξη τύπου μετά το παιχνίδι απέναντι στην Έβερτον, πως η αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή του επηρέασε (πιθανώς) την ομάδα μέσα στη διάρκεια της σεζόν! Απέφυγε ωστόσο να πει τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει. Και όσο συνεχίζεται αυτό το ζήτημα, μόνο κακό κάνει.

Έχω πει την άποψή μου, εδώ και μήνες, πως ο άνθρωπος που άλλαξε όχι μόνο την Αρσεναλ αλλά ολόκληρο το αγγλικό ποδόσφαιρο με την άφιξη του το 1996, αποτελεί πια μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του! Θα έπρεπε να έχει φύγει, με ψηλά το κεφάλι, μετά την κατάκτηση του κυπέλλου Αγγλίας πριν από σχεδόν δύο χρόνια, με το εμφατικό 4-0 επι της Αστον Βίλα. Δεν το έκανε όμως και αφήνοντας το χρόνο να κυλήσει, φτάσαμε αδιέξοδο, όπου η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν τοξική και σίγουρα δεν βοήθησε αγωνιστικά την ομάδα, αν και η σκληρή αλήθεια είναι πως μια νίκη ακόμα να είχε  πετύχει στο διάσημα που έκανε τη κλασική της κοιλιά τον Φλεβάρη τώρα θα ήταν πάλι στην τετράδα!

Ακόμα όμως κι αν κατακτήσει το κύπελλο το Σάββατο, κάτι το οποίο δεν θα είναι αμελητέα ποσότητα αφού θα είναι το τρίτο τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο κόσμος νιώθει πως μία αλλαγή χρειάζεται για να μπορέσει η Άρσεναλ να γίνει και πάλι άμεσα ανταγωνιστική διεκδικώντας τον τίτλο! Όποιος θέλει να υπερασπιστεί τον Βενγκερ μπορεί να αντιτάξει πως η Λίβερπουλ και η Τότεναμ μεταξύ τους έχουν τρεις τίτλους από το 2006 και έπειτα ενώ η Αρσεναλ τους έχει μόλις από το 2014 μέχρι τώρα αλλά αυτό δεν φαίνεται πια αρκετό για τους οπαδούς!

Θα ξαναπώ πάντως, κάτι που στο ραδιόφωνο του ΣΠΟΡ FM Το έχω αναφέρει από το Φεβρουάριο, αρκετές φορές και δεν βλέπω το λόγο να αλλάξω γνώμη: πιστεύω πως ο Κρόνκε θέλει να μείνει ο Βενγκέρ Γιατί εξασφαλίζει στην ομάδα την ηρεμία και συνέχεια κάτι που εκτιμά ο Αμερικανός μεγαλομέτοχος ως σημαντικότατο ατού αφού πρωτίστως ενδιαφέρεται για την οικονομική πλευρά του συλλόγου και λιγότερο για την αγωνιστική! Μπορεί να κάνω και λάθος, η να πέφτω εντελώς έξω, το θεωρώ πως ανεξαρτήτως του τελικού του Κυπέλλου η επιθυμία της διοίκησης είναι να παραμείνει ο Βενγκέρ και μόνο μια βαριά ήττα στο Γουέμπλεϊ μπορεί να αλλάξει αυτούς τους συσχετισμούς.
Τουλάχιστον για ένα χρόνο λοιπόν, ίσως και δύο, ο Βενγκέρ θα είναι ακόμα ο άνθρωπος που θα κινεί τα  νήματα στο Emirates και το μόνο που πιστεύω πως θα αλλάξει θα ειναι η τοποθέτηση κάποιου δίπλα του που θα αποτελεί τη κανονική διάδοχη λύση!

Θα είναι πάντως ένα δύσκολο καλοκαίρι για την Αρσεναλ. Και σίγουρα μία ακόμα πιο δύσκολη χρονιά αυτή που θα ακολουθήσει! Αν δεν θαφτούν άμεσα τα τσεκούρια του πολέμου, τότε οι παράπλευρες απώλειες θα είναι πάρα πολλές!