Η καλύτερη που δεν πήρε τον τίτλο ήταν η... Νιούκαστλ!

Έχοντας τερματίσει δεύτερη για πρώτη φορά από το 1962-63 η Τότεναμ κέρδισε πολλούς φίλους με την απόδοση της και κάποια αγγλικά ΜΜΕ έκαναν αναφορές στο εάν είναι η καλύτερη ομάδα που δεν πήρε το πρωτάθλημα στην 25ετία της Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος διαφωνεί και εξηγεί το γιατί!   



Η καλύτερη που δεν πήρε τον τίτλο ήταν η... Νιούκαστλ!

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η φουρνιά που διαθέτει η Τότεναμ είναι από τις καλύτερες τη ιστορίας της και σίγουρα η πιο πολλά υποσχόμενη απλό τη δεκαετία του 80 και έπειτα! Όμως μέχρι να την αποκαλέσουμε την κορυφαία ομάδα σε μια σεζόν που έμεινε με άδεια χέρια πρέπει να πάμε και να δούμε με ποιες άλλες μπορεί να συγκριθεί σε αυτή τη διαδρομή ώστε τα συμπεράσματα να βγουν σωστά! 

Σίγουρα η πρώτη ομάδα που έρχεται στο μυαλό είναι μόλις τρία χρόνια πίσω η Λίβερπουλ του Μπρένταν Ρότζερς που έφτασε μια ανάσα από το να αναδειχτεί πρωταθλήτρια μετά από το 1990 και χωρίς την ατυχία να γλιστρήσει ο Τζέραρντ στο ματς με την Τσέλσι θα το είχε κατορθώσει! Με τον Λουίς Σουάρεζ σε διαολεμένη φόρμα παραλίγο να το πετύχαινε ωστόσο ως ομάδα δεν μπορεί κάποιος να τη βάλει δίπλα ούτε στην τωρινή Τότεναμ ούτε και σε άλλες δευτεραθλήτριες που θα δούμε αμέσως μετά όπως για παράδειγμα η Νιούκαστλ του Κέβιν Κίγκαν!

Το 1995-96 οι "καρακάξες" μπήκαν μπροστά από τη πρώτη μέρα παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο και πέτυχαν να ξεφύγουν μέχρι και 12 βαθμούς από τους  διώκτες τους τον Φλεβάρη! Τότε με 14 ματς να απομένουν οι ελπίδες  για τον πρώτο τίτλο μετά το 1927 που θα πήγαινε στο "Σεν Τζέιμς Πάρκ" έμοιαζαν πολλές όμως μια ήττα από τη Γουέστ Χαμ και μια ισοπαλία με τη Σίτι μείωσαν τη διαφορά και το κλειδί θα ήταν το ματς με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που με ένα γκολ του Ερίκ Καντονά κρίθηκε υπέρ της ομάδας των "κόκκινων διαβόλων" στις αρχές του Μάρτη! 

Από εκεί και μετά ενώ η Γιουνάιτεντ κέρδισε τα 11 από τα τελευταία 13 ματς η Νιούκαστλ κατέρρευσε και χάνοντας τέσσερα και φέρνοντας και δυο ισοπαλίες με αποτέλεσμα να χάσει ένα δικό της πρωτάθλημα. Ο τρόπος που έπαιζε με φουλ επίθεση και κλασικό 4-3-3 που στόχο είχε να πετύχει πάντα πιο πολλά γκολ από τον αντίπαλο την έκανε αγαπητή σε όλο το φίλαθλο κοινό και μέχρι σήμερα όλοι τη συζητάνε ως τη καλύτερη ομάδα που δεν πήρε το πρωτάθλημα! Θα συμφωνήσω αν και υπάρχει ακόμα μια ομάδα σε μια σεζόν που δεν αν και έπαιξε εκπληκτικά δεν κατόρθωσε να πάρει τίτλο και είναι η Λίβερπουλ του 2008-2009! Έχασε μόλις δυο παιχνίδια και διέλυσε τη βασική αντίπαλο της, τη Γιουνάιτεντ με 4-1 στο Ολντ Τράφορντ ενώ τη κέρδισε και στο Άνφιλντ ενώ νίκησε και τη Τσέλσι μέσα και έξω!

Με τον Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο, τον Τζέραρντ στα ντουζένια του, τον Τόρες εξαιρετικό στην επίθεση, το δίδυμο Μασεράνο και Αλόνσο να κάνουν απίθανη χρονιά στα χαφ η Λίβερπουλ ουσιαστικά έμεινε πίσω από τη Γιουνάιτεντ που θα έφτανε και μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, επειδή πέταξε πολλούς βαθμούς στην έδρα της (Χαλ, Γουέστ Χαμ, Φούλαμ, Στόουκ, Εβερτον, Γουΐγκαν και Σίτι που ακόμα δεν την είχαν οι Άραβες) με αποτέλεσμα να μείνει πίσω από την ομάδα του Σερ Αλεξ για μόλις τέσσερις πόντους! Την καλύτερη εμφάνιση της εκείνη τη χρονιά πάντως την έκανε στην Ευρώπη διαλύοντας τη Ρεάλ στο Άνφιλντ 4-0!