Δεν είναι απλά ένα ντέρμπι αλλά μπαράζ!

Είμαι βέβαιος πως κανείς δεν φανταζόταν τον περασμένο Ιούλιο πως όταν θα έφτανε η άνοιξη, η μονομαχία ανάμεσα σε Σίτι και Γιουναιτεντ θα αφορούσε μία θέση στην τετράδα!Και πως οι δυο πιο ακριβοπληρωμένοι προπονητές στην Πρέμιερ Λιγκ θα πάλευαν όχι για τον τίτλο αλλά για μία συμμετοχή απλώς στο επόμενο Champions League! Γράφει ο Χρηστος Σωτηρακόπουλος.



Δεν είναι απλά ένα ντέρμπι αλλά μπαράζ!

Αυτή πάντως είναι η ομορφιά του αθλήματος και αυτό που διαφοροποιεί το αγγλικό πρωτάθλημα από οποιοδήποτε άλλο! Φαντάζεστε για παράδειγμα, τη Μπάγερν ή τη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ εκτός τετράδας; Αν και στην Ισπανία αυτό συνέβαινε στος αρχές του αιώνα, τότε που η Κορούνια και η Βαλένθια έπαιρναν τίτλους, η Ρεάλ έμενε εκτός τετράδας πίσω από τη Σαραγόσα (άσχετο αν έσωζε την παρτίδα κερδίζοντας το Champions League το 2000) και η Μπαρτσελόνα το 2003 σκεφτόταν σοβαρά να πάρει μέρος στο Ιντερτοτο μέσα στο κατακαλόκαιρο αν τερμάτιζε εκτός εξάδας!

Αντίθετα στην Αγγλία όχι μόνο δεν μπορεί η πιο ακριβή ομάδα που σχηματίστηκε ποτέ να εξασφαλίσει την τετράδα (η Γιουναιτεντ) αλλά ούτε και η Σίτι που έφερε μετά βαθμών και κλάδων τον Πεπ και του έδωσε και 200 εκατομμύρια λίρες για μεταγραφές! Ο τίτλος στην Αγγλία αλλάζει κάθε χρόνο χέρια από το 2008-2009 και έπειτα ενώ στην Ισπανία από τότε πάει κάθε χρόνο στη Μπαρτσα με ελάχιστες εξαιρέσεις το 2012 με τη Ρεάλ και το 2014 με την Ατλετικο!

Στη Γερμανία δεν κάνουμε κουβέντα αφού η Μπάγερν το κατακτά πριν  καν αρχίσει ενώ στην Ιταλία που κάποτε επίσης ραβόταν κάθε χρονιά και σε άλλη φανέλα το Σκουντέτο, η Γιούβε κάνει πλάκα!
Έτσι φτάσαμε σήμερα να παίζεται σε ένα ντέρμπι της πόλης η κυριαρχία του μπλε ή του κόκκινου αλλά είμαι βέβαιος πως άλλα πράγματα είχαν στο μυαλό τους η Σίτι και η Γιουναιτεντ όταν στην τέταρτη αγωνιστική, μέσα Σεπτέμβρη, συγκρούονταν έχοντας έως τότε το απόλυτο με τρία στα τρία! Εκείνη η επικράτηση (πολύ πιο άνετη από το τελικό 1-2) της Σίτι έχω την εντύπωση πως της έκανε περισσότερο κακό παρά καλό!

Αντίθετα για τον Ζοσέ η ήττα που ήταν η πρώτη στον πάγκο της Γιουναιτεντ ακολουθήθηκε από άλλες δυο (Τσέλσι και πιο πριν από τη Γουότφορντ) αλλά του έδωσε να καταλάβει πράγματα και να τα αναλύσει!

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα αντίθετα νομίζω πως υποτίμησε τη δυσκολία που θα έβρισκε μπροστά του! Και ακόμα όταν άρχισαν τα δύσκολα, με τη Σίτι να κάνει τις πρώτες είπες ήττες συνέχισε να αγνοεί τα  σημάδια προτιμώντας να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του!

Είναι αλήθεια πως για οποιαδήποτε από τις δύο ομάδες δεν μπει στην τετράδα, θα πρόκειται περί παταγώδους αποτυχίας για την σεζόν! Η Γιουναιτεντ βέβαια έχει και την άλλη διέξοδο μέσω του Europa League, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο γιατί (όπως  είχε βιώσει και η Λίβερπουλ πριν ένα χρόνο) τα ματς της μιας βραδιάς κρύβουν απρόοπτα!

Αλλά, αν υποθέσουμε πως η Γιουνάιτεντ μένει εκτός, και δεν εκμεταλλευτεί το ευρωπαϊκό παράθυρο, πάλι αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι πως ο Μουρίνιο έχει κάνει βήματα προόδου σε σχέση με την ομάδα που παρέλαβε πριν 11 μήνες! Γιατί από εκείνο το αποκρουστικό ποδόσφαιρο  επί Λουίς φαν Χάαλ η Γιουνάιτεντ,βγάζει πια μια υγεία και μια ωραία εικόνα που μπορεί βαθμολογικά να μην αποτυπώνεται στον πίνακα αλλά στο χορτάρι είναι άλλη υπόθεση!

Αντίθετα, αν η Σίτι μείνει  εκτός τετράδας, θα πρόκειται περί τρομερού πισωγυρίσματος! Υποτίθεται πως ο Πελεγκρίνι έφυγε γιατί δεν μπορούσε να πάει την ομάδα ένα σκαλί παραπάνω, αλλά επί των ημερών του ήρθαν ένα πρωτάθλημα και δυο Λιγκ καπ συν, το κυριότερο, η ομάδα πήγε μέχρι τα ημιτελικά του champions league, παίζοντας Μάιο στην Ευρώπη έπειτα από σχεδόν 45 χρόνια!

Δεν είναι λοιπόν, ένα απλό ντέρμπι το αποψινό! Πρόκειται ουσιαστικά για έναν αγώνα μπαράζ και σε τέτοιες περιπτώσεις ιστορία έχει δείξει πως τα προγνωστικά "βυθίζονται" πάρα πολύ εύκολα!