Θα ήθελα Καντέ αλλά θα το πάρει ο Αζάρ!

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για το βραβείο του ποδοσφαιριστή της χρονιάς στην Αγγλία, εκείνο που βγάζουν οι ίδιοι οι παίκτες, αλλά για μία ακόμη φορά υπάρχουν οι πολλές αντιρρήσεις! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Θα ήθελα Καντέ αλλά θα το πάρει ο Αζάρ!

Παραδοσιακά, στο νησί, τα βραβεία των κορυφαίων παικτών που δίνονται κάθε χρόνο είναι δύο και σηκώνουν πάντα τεράστια συζήτηση! Το πρώτο, χρονικά, είναι αυτό που ο σύνδεσμος των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στην Αγγλία διοργανώνει. Στα μέσα Απριλίου κάθε χρόνο ανακοινώνονται τα ονόματα που είναι στη λίστα και σε λίγες μέρες θα ξέρουμε το νικητή. Το άλλο είναι αυτό που επιλέγουν οι δημοσιογράφοι και ανακοινώνεται το Μάιο, οπότε υπάρχει μια χρονική διαφορά που μερικές φορές έχει λειτουργήσει καταλυτικά! Βλέπετε, οι ψήφοι των ποδοσφαιριστών ολοκληρώνονται στα τέλη Μαρτίου, ενώ σε εκείνο το γραφείο των δημοσιογράφων δίνονται μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου! Κατά καιρούς είχαμε φαινόμενα κάποιου παίκτη να κάνει τριμερή χρόνια έως τις αρχές του Μάρτη αλλά να εξαφανίζεται στη συνέχεια! Και κάποιες άλλες, ένας που ήταν καλός μέχρι τον Φλεβάρη αλλά απείρως πιο σημαντικός το τελευταίο δίμηνο της σεζόν, τότε που άλλωστε κρίνονται οι τίτλοι, να μην έχει επιλεγεί για το πρώτο βραβείο αλλά με κερδίζει με κάτω τα χέρια το δεύτερο! Πιο χαρακτηριστική περίπτωση από την περσινή δεν υπάρχει! Ο Μαχρέζ που ήταν υπέροχος στο κομμάτι έως τον Μάρτιο πήρε δικαιωματικά τον τίτλο στο βραβείο των ποδοσφαιριστών και ο Βάρντι που άρχισε καλά έκανε μια κοιλιά μετά και σκόραρε ξανά στο τέλος οδηγώντας τη Λέστερ στον "τρελό τίτλο" επιβραβεύτηκε με την ψήφο των δημοσιογράφων! Στην όλη ιστορία όμως πέρσι, ο (κατά την προσωπική μου άποψη)  κορυφαίος όλης της σεζόν Καντέ έμεινε χωρίς την τυπική επιβεβαίωση της χρησιμότητας του σε αυτό το θαύμα! Μόνο που, όπως σε όλα τα πράγματα, κάτι το εκτιμάς όταν το χάνεις και αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του Γάλλου μέσου! Εν τη απουσία του, η Λέστερ ήταν μια εντελώς διαφορετική ομάδα φέτος, ενώ ίδιος συνεχίζει στα απίθανα στάνταρ που έθεσε με τη συγκλονιστική χρόνια που κάνει στην Τσέλσι!

Ο Αζάρ ήταν μία απόλυτα φυσιολογική επιλογή. Το ίδιο και ο Καντέ για φέτος αφού οι παίκτες πάνω από όλα ξέρουν να εκτιμούν τη σοβαρή δουλειά που ένας συμπαίκτης κάνει μέσα στο γήπεδο! Δέχομαι επίσης απόλυτα, ως σωστή, την επιλογή του Ζλάταν. Χωρίς τα δικά του γκολ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα ήταν τουλάχιστον 10 βαθμούς πιο πίσω στη βαθμολογία από εκεί που είναι τώρα! Και όλα αυτά σε μια ηλικία των 35 ετών, που αρκετοί ειδήμονες θεωρούσαν ως απαγορευτική για να πετύχει ο Σουηδός σε ένα πρωτάθλημα τόσο απαιτητικό όπως η Premier League!

Και τον Χάρι Κέιν θεωρώ πολύ φυσιολογικά ως μέλος αυτής της λίστας! Όπως και τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, έως τώρα, τον Λουκάκου! Αλλά ειλικρινά, ο Αλέξις Σάντσες που χωρούσε; Προσέξτε, δεν μιλάμε για ποδοσφαιρική ικανότητα αλλά για προσφορά στην σεζόν έως τώρα. Ο Χιλιανός είναι μαζί με τον Αγουέρο οι δύο πιο ποιοτικοί ποδοσφαιριστές που διαθέτει το αγγλικό πρωτάθλημα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάποιος από τους δύο θα έπρεπε να είναι στη λίστα και να λείπει από αυτή είτε ο Ντέλε Αλι είτε ο Σαντιό Μανέ των οποίων η προσφορά στις ομάδες τους είναι πάρα πολύ ψηλή και χωρίς αυτούς ούτε η Τότεναμ ούτε η Λίβερπουλ θα ήταν στην τετράδα!  Τέλος πάντων είναι απόλυτα φυσικό να υπάρχουν αντιρρήσεις σε βραβεία αφού άλλωστε ποτέ δεν μπορείς με όποια κριτήρια και αν το δεις να αποφασίσεις απόλυτα σε τέτοιες περιπτώσεις! Η άποψή μου είναι πως αυτός που το δικαιούται  απόλυτα είναι ο Καντέ! Αλλά η εκτίμησή μου είναι πως ο παίκτης της χρονιάς θα είναι, όπως πριν από δύο χρόνια, ο Αζάρ! Που την μία σεζόν ήταν άπιαστος και πέρσι ήταν άφαντος! Τόσο καθοριστικός είναι για την Τσέλσι, οπότε πολύ φυσιολογικά με αυτά που έχει κάνει φέτος, έχοντας σημειώσει και το καλύτερο γκολ  ως τώρα εκείνο με την Άρσεναλ, θα είναι πάλι αυτός που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους!

Μόνο που μερικές φορές πρέπει να επιβραβεύεται και η συνέχεια και η συνέπεια! Και ο Καντέ με όλα αυτά που έχει κάνει σε αυτούς του είκοσι μήνες που αγωνίζεται στο αγγλικό πρωτάθλημα είναι η απόλυτη επιτομή του καλού παίκτη και του εξαιρετικού συμπαίκτη!