Το πρώτο «ραντεβού», το ρεκόρ και η παράδοση με τους Βέλγους

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φιλοξενείται απόψε από μια… παλιά της γνώριμη στα ευρωπαϊκά κύπελλα, την Άντερλεχτ, την οποία θα βρει αντιμέτωπη για τέταρτη συνολικά φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και με τις αναμνήσεις παλαιότερων χρόνων να είναι άκρως θετικές για την ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο!



Το πρώτο «ραντεβού», το ρεκόρ και η παράδοση με τους Βέλγους

Προβάδισμα για πρόκριση στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ θα επιχειρήσει να πάρει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που αντιμετωπίζει στις Βρυξέλλες απόψε (22.05) την Άντερλεχτ.

Kάτι που μάλλον πολύς κόσμος αγνοεί, είναι το γεγονός ότι η Άντερλεχτ αποτέλεσε την πρώτη ομάδα που τέθηκε αντίπαλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα ευρωπαϊκά κύπελλα: συγκεκριμένα, την περίοδο 1956/57, στον προκριματικό γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών! Οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν δυσκολεύτηκαν να επικρατήσουν με σκορ 2-0 στο Βέλγιο, φτάνοντας μάλιστα σε νίκη-ρεκόρ στο Νησί, με το υπέρ τους 10-0, την μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στις διασυλλογικές διοργανώσεις!

Ξανά για την ίδια διοργάνωση, η ομάδα του Μάντσεστερ βρήκε απέναντι της τους Βέλγους 12 χρόνια μετά, την περίοδο 1968/69 για την ακρίβεια, αυτή τη φορά στην δεύτερη φάση του θεσμού. Σε σύγκριση πάντως με την πρώτη τους «μονομαχία», η Γιουνάιτεντ δυσκολεύτηκε περισσότερο, αφού το νικηφόρο 3-0 στην Αγγλία ακολούθησε η ήττα με 3-1 στο «Κονστάν Bάντεν Στοκ».

Tελευταία αναμέτρηση των δυο ομάδων ήταν την σεζόν 2000/01, για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Μοιρασμένες και πάλι οι νίκες, με τους «κόκκινους διαβόλους» να κάνουν… πλάκα στο «Ολντ Τράφορντ» με 5-1, και την Άντερλεχτ να παίρνει μια σημαντική νίκη (2-1), στο «κυνήγι» τότε της πρόκρισης. Η συγκεκριμένη μάλιστα αποδείχθηκε και ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς οι «μοβ» άφησαν δεύτερη την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (12 έναντι 10 πόντων) στο δικό τους γκρουπ. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να περάσει και από την δεύτερη φάση ομίλων, και να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά, όπου «σταμάτησε» πάνω στην Μπάγερν Μονάχου.

Η πιο πρόσφατη πάντως χρονικά «μάχη» με ομάδα από το Βέλγιο για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν με την Κλαμπ Μπριζ, στα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2015/16. Mε δυο εύκολες νίκες (3-1 στην Αγγλία, 4-0 στις Βρυξέλλες), οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν δυσκολεύτηκαν να «κλειδώσουν» την συμμετοχή τους στους ομίλους της περασμένης χρονιάς.