Επιτέλους το ποδόσφαιρο «έρχεται» στον 21ο αιώνα με το VAR!

Χρειάστηκαν περίπου 25'' για να παρθεί η σωστή απόφαση στο γκολ του Αντουάν Γκριεζμάν στο φιλικό Γαλλία-Ισπανία, κάτι που έγινε με τη βοήθεια του VAR, για να καταρριφθεί ένας από τους μύθους που κρατά αιχμάλωτο το ποδόσφαιρο επί χρόνια. Πως δηλαδή θα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση με τη χρήση του βίντεο στο ποδόσφαιρο, κάτι που πάνω του σπεκουλάρησε χρόνια ολόκληρα ο Ζεπ Μπλάτερ, αρνούμενος την εισαγωγή της τεχνολογίας στο άθλημα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Επιτέλους το ποδόσφαιρο «έρχεται» στον 21ο αιώνα με το VAR!

Τελικά, το τέρμα των Γάλλων σωστά δεν μέτρησε και στο δεύτερο ημίχρονο αντίθετα, παρότι ο βοηθός είχε λανθασμένα ακυρώσει το τέρμα του Ντεουλοφέου, η βοήθεια από το VAR οδήγησε στη σωστή απόφαση! Τόσο απλά, τόσο γρήγορα, τόσο δίκαια!

Το ποδόσφαιρο είναι αλήθεια πως λειτουργεί ακόμα με λογικές και κανόνες του 19ου αιώνα στην εποχή των smartphones, των social media, της ultra HD τηλεοπτικής εποχής! Είναι αστείο, και ανόητο συνάμα, όλοι βλέποντας στο σπίτι τους το παιχνίδι να ξέρουν εάν ένα γκολ είναι έγκυρο, αν κάποιος χρησιμοποίησε το χέρι του, εάν έγινε η όχι η ανατροπή μέσα στην περιοχή σε 30 δευτερόλεπτα και ο μόνος που πρέπει να δουλεύει με το το είδε σε κλάσματα δευτερολέπτου Μα το γυμνό μάτι να είναι ο διαιτητής! Ταυτόχρονα είναι και πολύ άδικο, όχι μόνο για την ομάδα εις βάρος της οποίας γίνεται το λάθος αλλά και για τον ίδιο τον διαιτητή τους βοηθούς που θαρρείς πως είναι υποχρεωμένοι να έχουν γερακίσιο μάτι, όταν στη σημερινή εποχή τα παιχνίδια καλύπτονται από 10,15 ακόμα και 20 κάμερες!

Συνεπώς όπως στην πράξη αποδείχτηκε αυτό τον χειμώνα στα φιλικά της Γαλλίας με την Ιταλία και την Ισπανία αλλά και στο Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων στην Ιαπωνία, η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων μπορεί να βοηθήσει στην άμεση απόδοση δικαιοσύνης σε ένα άθλημα που έχει μεγάλη σημασία το ένα λάθος! Γιατί το ποδόσφαιρο ακριβώς επειδή δεν είναι high-scoring game, έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην αλλοιώνει το τελικό αποτέλεσμα μία λάθος απόφαση για ένα γκολ που ήταν η δεν ήταν! Και αυτό διορθώθηκε με την τεχνολογία γραμμής και όλοι τώρα λένε τι ωραίο και σωστό είναι!

Έφτασε πια λοιπόν οριστικά και αμετάκλητα η στιγμή να υπάρχει βοήθεια και για περιπτώσεις ξεκάθαρης παράβασης που κρατούσαν τον κόσμο σε κόντρα και έριχναν λάδι στις ατέρμονες συζητήσεις για δόλο και για στημένα ματς! Όπως φάνηκε στο Παρίσι, σε λιγότερο από ένα λεπτό, πολύ ελάχιστος χρόνος εάν κανείς υπολογίσει πόση ώρα κρατούν οι διαμαρτυρίες σε ανάλογες περιπτώσεις, θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα και κυρίως σωστή απόφαση που είναι ακόμα πιο σημαντικό! Οπότε μετά ελαχιστοποιούνται οι γκρίνιες και τα παράπονα!

Στο FA Cup από τον τρίτο γύρο και μετά την επόμενη σεζόν θα εφαρμοστεί ότι φορά στην Αγγλία πειραματικά σε μια ολόκληρη σεζόν! Και είναι βέβαιο πως αν πάει καλά, που δεν βλέπει κάποιος τι μπορεί να πάει στραβά, θα χρησιμοποιηθεί στο παγκόσμιο κύπελλο σε 15 μήνες από τώρα στη Ρωσία! Παραφράζοντας την περίφημη ρήση του Άρμστρονγκ, όταν πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι τον Ιούλιο του 1969, η νέα εποχή που ξεκινάει την επόμενη χρονιά με την μόνιμη χρήση του VAR θα είναι «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο αλλά ένα άλμα για το ίδιο το άθλημα»! Ένα ποδόσφαιρο που εμμονικά κάποιοι επέμεναν και το κρατούσαν αιχμάλωτο στον προηγούμενο αιώνα!

TAGS: