Όχι, η τέταρτη θέση ΔΕΝ είναι τίτλος!

Επιτέλους κάποιος μίλησε και είπε το αυτονόητο σχετικά με το ποιές πρέπει να είναι οι προτεραιότητες σε συλλόγους κορυφής! Και βέβαια όταν αυτός που μιλάει είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο η δήλωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Όχι,  η τέταρτη θέση ΔΕΝ είναι τίτλος!

Ο Πορτογάλος τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις προτεραιότητες της ομάδας του απάντησε πως το Europa League είναι αυτό που υπάρχει ως πρωταρχικός στόχος! Κάτι που επεσήμανα πρόσφατα (σε κείμενο εδώ σε αυτή τη γωνία), τονίζοντας πως η ευρωπαϊκή διοργάνωση θα έπρεπε να μεταβληθεί σε απόλυτη προτεραιότητα για τους "κόκκινους διαβόλους" αφού ο ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα για τα τρία εισιτήρια στο επόμενο Champions League, πίσω από τη -βέβαιη πρωταθλήτρια-  Τσέλσι, είναι τεράστιος!

Ο Μουρίνιο είπε το αυτονόητο που δεν αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι όμως, πως η τέταρτη θέση ΔΕΝ είναι τίτλος! Λογιστικά είναι μια εξαιρετική περίπτωση αλλά επουδενί αποτελεί επιτυχία! Αυτή η εμμονική διαδικασία που ο Βενγκέρ ανήγαγε σε επιστήμη να θεωρείται ως απόλυτη επιτυχία μπροστά από ένα κύπελλο, για χρόνια τουλάχιστον δικαιολογείτο από τα χρήματα που έμπαιναν στα ταμεία!

Τώρα πια ούτε αυτό είναι δεδομένο αφού για παράδειγμα πέρσι, τη σεζόν 2015-16 η Γιουναιτεντ πήρε 41 εκατομμύρια λίρες από τη παρουσία της  στους ομίλους του Champions League ενώ η Λίβερπουλ σχεδόν 35 με την πορεία της μέχρι τον τελικό του Europa League! Και με τα χρήματα που  εισπράτουν πια οι ομάδες στην Premier League με εγγυημένα 130 εκατομμύρια για τον τελευταίο της βαθμολογίας ακούγεται ανόητο να αγνοεί μια αγγλική ομάδα το Europa League το οποίο άλλωστε δίνει και θέση στο νικητή στο επόμενο Champions League! Ειδικά αν είσαι η Τοτεναμ που εδώ και εννιά χρόνια αγνοείς τι είναι ένας τίτλος από το Λιγκ Καπ  του 2008, πραγματικά είναι εξωφρενικό να αγνοείς την Ευρώπη για να βρεις θέση στην τετράδα! Και φυσικά μην μου πει κάποιος πως η Τοτεναμ έχει πραγματικές πιθανότητες να προλάβει την Τσέλσι και να πάρει το πρωτάθλημα! Η τεταρτη και η τριτη θέση ακόμα και η δευτερη δεν είναι τίτλος!

Ο Μουρίνιο λοιπόν είπε το αυτονόητο και δεν το έκανε βέβαια χωρις υστεροβουλία! Άλλωστε σπάνια ο Special One κάνει κάτι και δηλώνει κάτι χωρίς δεύτερη σκέψη και με σκοπό να δικαιολογήσει κάτι! Η Γιουναιτεντ έχει μείνει πίσω πετώντας πολλους πόντους στην έδρα της και έτσι η Ευρώπη είναι η φυσιολογική διέξοδος ωστόσο όσο και αν έτσι θα μπορέσει να δικαιολογήσει την οποια αποτυχία στο να μπει στην τετράδα (που ξεκάθαρα τέτοια θα είναι αν η πιο ακριβή  ομάδα που σχηματίστηκε ποτέ στο αγγλικό ποδόσφαιρο μείνει πέμπτη ή έκτη) αυτό που δεν  αλλοιώνεται είναι το γεγονός πως φυσικά ένας προπονητής βάζει ως προτεραιότητα την κατάκτηση ενεός ευρωπαϊκού τίτλου από την τεταρτη θέση!

Και μου ακούγεται ολοένα και περισσότερο αστεία η δήλωση του Βενγκέρ πριν δυο χρόνια πως η τετράδα είναι σαν τιτλος και εντελως τραγική η παρότρυνση του τότε προπονητή των Spurs Χάρι Ρέντναπ το 2011 προς αλλους τεχνικους πως από την ώρα που η ομάδα τους δεν βγαίνει  στο Champions League καλύτερα να μην μπλέκει  με διοργάνωση που αγωνίζεσαι Πέμπτη !