Μουρίνιο, ο άνθρωπος των τελικών!

Δεν το λέμε εμείς, το λένε… οι αριθμοί! Ο Ζοσέ Μουρίνιο ετοιμάζεται για τον πρώτο του τελικό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, απέναντι στη Σαουθάμπτον για το Λιγκ Καπ (σήμερα, στις 18.30), και το england365.gr θυμάται τις τρομακτικές του επιδόσεις σε τελικούς, έχοντας ποσοστό επιτυχιών που φτάνει το 83%....  



Μουρίνιο, ο άνθρωπος των τελικών!

Ασχέτως που πώς θα εξελιχθεί το υπόλοιπο της σεζόν για τον Πορτογάλο τεχνικό, εκείνος θα έχει την ευκαιρία αύριο να κατακτήσει ένα ακόμα τρόπαιο, το πρώτο του ουσιαστικά στο Μάντσεστερ (βάζοντας ουσιαστικά σε... δεύτερη μοίρα το Κομιούνιτι Σιλντ του Αυγούστου απέναντι στη Λέστερ), και να συνεχίσει επομένως την παράδοση που έχει στα μεγάλα ραντεβού που κρίνουν τίτλους!

Κάτι που βέβαια δεν συμβαίνει ειδικότερα μόνο στην Αγγλία αλλά και γενικότερα, σε κάθε ομάδα της οποίας τον πάγκο έχει βρεθεί! Το αποδεικνύουν οι 10 νικηφόροι τελικοί από τους συνολικά 12, καθώς και το γεγονός ότι σε κανέναν εξ αυτών δεν έχει χάσει στο 90λεπτο…

Αρχής γενομένης με την Πόρτο, ο 53χρονος πλέον τεχνικός κατάφερε, εκτός από το Κύπελλο Πορτογαλίας που κατέκτησε το 2003 κόντρα στη Λεϊρία με 1-0 (αλλά έχασε ένα χρόνο μετά, από τη Μπενφίκα στην παράταση, 2-1), να αφήσει και το στίγμα του στην Ευρώπη. Και στους δυο ευρωπαϊκούς τελικούς των «δράκων», την διετία 2003/2004, νίκησε κατά σειρά τις Σέλτικ (3-2) και Μονακό (3-0), ώστε να φτάσει στην κατάκτηση των Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και Τσάμπιονς Λιγκ με χρονική απόσταση ενός έτους!

Με την Τσέλσι, και στις δυο περιόδους του στο Λονδίνο, το Λιγκ Καπ ήταν φαίνεται ο… αγαπημένος του τίτλος! Την κατάκτηση του συγκεκριμένου τροπαίου πανηγύρισε τρεις φορές, απέναντι σε Λίβερπουλ το 2005 (3-2), Άρσεναλ το 2007 (2-1) και Τότεναμ πριν από δυο χρόνια (2-0), και αύριο θα έχει την ευκαιρία να το πετύχει για 4η φορά και με διαφορετική πια ομάδα.

Στο Λονδίνο επίσης έφτασε στην κατάκτηση και ενός Κυπέλλου Αγγλίας, απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1-0), το 2007.

Ενδιάμεσα βέβαια των δυο περιόδων του με τους «μπλε», ο Πορτογάλος συνέχιζε την… συλλογή τίτλων του τόσο στο Μιλάνο με την Ίντερ, όσο και με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στην μαγική για τους «νερατζούρι» χρονιά, το 2009/10, η ομάδα του Μιλάνο αρχικά της Ρόμα με 1-0 στο Κύπελλο Ιταλίας, για να ακολουθήσει μετά και η Μπάγερν Μονάχου (2-0) στο Τσάμπιονς Λιγκ και να ολοκληρωθεί έτσι το τρεμπλ!

Εκτός από το εκάστοτε πρωτάθλημα, και το Κύπελλο είναι ένας τίτλος που ουσιαστικά ποτέ δεν ξεφεύγει από τα χέρια του Μουρίνιο! Όπως και συνέβη και στην Μαδρίτη, όπου ναι μεν το 2011 επιβλήθηκε της Μπαρτσελόνα (στην παράταση, με σκορ 1-0), αλλά δεν επανέλαβε την συγκεκριμένη επιτυχία και κόντρα στην συμπολίτισσα Ατλέτικο (1-2) μετά από δυο χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, ο τελικός του Λιγκ Καπ θα είναι ιδιαίτερος για τον Πορτογάλο, καθώς σε μια πιθανή κατάκτηση του θα φτάσει τα τρόπαια των θρυλικών Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και Μπράιαν Κλαφ (αμφότεροι μετρούν τέσσερις επιτυχίες) στο Νησί! «Οι τελικοί δεν είναι για να παίζεις, αλλά για να κερδίζεις», είχε πει στην προ διετίας κατάκτηση ο «Special One», και ο Κλοντ Πιέλ καλείται, για 90 λεπτά τουλάχιστον ή και παραπάνω αν χρειαστεί, να βρει τρόπο να τον διαψεύσει…