Aπό πρωταθλητές, στην… πόρτα της εξόδου λίγους μήνες μετά!

Η απομάκρυνση του Κλαούντιο Ρανιέρι από τον πάγκο της Λέστερ το βράδυ της Πέμπτης (23/2) έδειξε με τον πλέον καταφανή τρόπο πως, ακόμα και για τους προπονητές που κατακτούν τον τίτλο του πρωταθλητή στην Αγγλία, η… ασυλία ενίοτε για την μετέπειτα κακή πορεία της ομάδας τους κάποτε τελειώνει. Σε αυτή τη λίστα πάντως ο Ιταλός  δεν αποτελεί την μοναδική περίπτωση…



Aπό πρωταθλητές, στην… πόρτα της εξόδου λίγους μήνες μετά!

Ένα από τα ομορφότερα ποδοσφαιρικά παραμύθια στο Νησί τελειώνει μάλλον με τον πλέον άσχημο τρόπο! Διότι όπως και αν καταφέρει να ολοκληρώσει τη σεζόν η Λέστερ, μαζί της δεν θα πορεύεται ο άνθρωπος που συνέβαλε στην απροσδόκητη κατάκτηση της κορυφής μόλις πριν από εννιά μήνες…

Όσο παράδοξο και αν φαίνεται πάντως, ο Κλαούντιο Ρανιέρι δεν είναι ο πρώτος που αναδεικνύεται πρωταθλητής με κάποια ομάδα και την αμέσως επόμενη χρονιά απολύεται, «πληρώνοντας »το μάρμαρο για την άσχημη συνέχεια μιας ομάδας, που παλεύει φέτος με την σωτηρία της στα μεγάλα σαλόνια. Tην… αρχή εν προκειμένω έκανε o θρυλικός Μπράιαν Κλαφ, όταν και βρισκόταν στον πάγκο της Ντέρμπι Κάουντι, από το 1967 μέχρι το 1973.

Μαζί με τον θρυλικό προπονητή, τα «κριάρια» έζησαν απίθανες ποδοσφαιρικές στιγμές, αρχικά με το πρωτάθλημα της περιόδου 1971-72 και στη συνέχεια με την πορεία της Ντέρμπι μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών έναν χρόνο μετά. Ναι μεν ο Κλαφ δεν έφυγε ακριβώς την αμέσως επόμενη χρονιά (τον Οκτώβριο του 1973 συγκεκριμένα), μιλάμε ωστόσο για μια περίοδο όπου στην Αγγλία οι τεχνικοί μακροημέρευαν στους πάγκους και ο κανόνας ήταν η παραμονή τους για δέκα ή και είκοσι χρόνια τότε, ιδίως μετά από τέτοιες επιτυχίες.

Εντύπωση είχε προκαλέσει και η περίπτωση του Ρον Σόντερς με την Άστον Βίλα. Αναλαμβάνοντας τους «χωριάτες» το 1972, ο Άγγλος πρώην τεχνικός κατάφερε να τους ανεβάσει αρχικά στην πρώτη κατηγορία, να κατακτήσει το Λιγκ Καπ και ύστερα το πρωτάθλημα, την περίοδο 1980-81. Όμως τα άσχημα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με τις διαφωνίες που είχε με την διοίκηση της ομάδας για το συμβόλαιο του, τον έφεραν στην έξοδο τον Φεβρουάριο του 1982. Παρά την 11η θέση της Άστον Βίλα στον βαθμολογικό πίνακα, η ομάδα του Μπέρμιγχαμ κατάφερε παραδόξως να κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών την ίδια χρονιά, νικώντας στον τελικό του Μαϊου τη Μπάγερν Μονάχου!

Έπρεπε να περάσουν… δεκαετίες για να συμβεί κάτι ανάλογο, ξανά με εκκωφαντικό τρόπο. Υπό τις οδηγίες του Ρομπέρτο Μαντσίνι, η Μάντσεστερ Σίτι έφτασε στον θρόνο της Πρέμιερ Λιγκ το 2012, για πρώτη φορά μετά από την περίοδο 1967-68! Η συνέχεια πάντως δεν ήταν ανάλογη, αφού οι «πολίτες» δεν κατόρθωσαν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους την επόμενη σεζόν και στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν κάνανε το βήμα παραπάνω, με τον Ιταλό τεχνικό να απολύεται από την διοίκηση του συλλόγου τον Μάιο του 2013. Η… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι τότε ήταν ο χαμένος τελικός του Κυπέλλου απέναντι στη Γουίγκαν.

Φυσικά από τη συγκεκριμένη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ζοσέ Μουρίνιο, στην δεύτερη θητεία του στην Τσέλσι. Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, η ομάδα που κατέκτησε ένα μάλλον άνετο πρωτάθλημα, το 2015, «μεταμορφώθηκε» προς το χειρότερο, φτάνοντας στην 16η θέση, με μόλις τέσσερις νίκες σε 16 ματς όταν ο Πορτογάλος αποχώρησε από τους Λονδρέζους, μετά από την ήττα κόντρα στη Λέστερ (2-1) τον Δεκέμβριο του 2015.