Η Λίνκολν και οι ερασιτέχνες των εκπλήξεων!

Με τη χθεσινή νίκη της επί της Μπέρνλι, η Λίνκολν έγινε η 8η συνολικά ερασιτεχνική ομάδα που αποκλείει σύλλογο της πρώτης τη τάξει κατηγορίας στο Κύπελλο Αγγλίας σε μεταπολεμικό επίπεδο στο Νησί, και το england365.gr σας θυμίζει όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις...



Η Λίνκολν και οι ερασιτέχνες των εκπλήξεων!

Aν ο θεσμός του Κυπέλλου Αγγλίας έχει μείνει στο θυμικό αρκετών φιλάθλων ανά τον κόσμο ως ο θεσμός των εκπλήξεων, τότε η Λίνκολν Σίτι για ακόμα μια φορά επιβεβαίωσε τη διαπίστωση αυτή! Η ομάδα της National League άφησε εκτός συνέχειας τη Μπέρνλι, χάρη στο γκολ του Ράγκετ στο 89ο λεπτό της αναμέτρησης του «Τερφ Μουρ», καταφέρνοντας έτσι να γίνει η μοναδική από το 1871 μέχρι σήμερα, που φτάνει στα προημιτελικά!

Πριν από τη Λίνκολν όμως, είχαν υπάρξει και άλλες περιπτώσεις ομάδων που, για ένα βράδυ έστω, κατάφεραν να «κλέψουν» λίγη από το δόξα των αντιπάλων, οι οποίοι ωστόσο τους άφηναν πίσω για μερικές… κατηγορίες, και αγωνίζονταν είτε στην Πρέμιερ Λιγκ είτε (πριν το 1992) στην πρώτη εθνική κατηγορία.

Tην αρχή μεταπολεμικά έκανε η Κόλτσεστερ, την περίοδο 1947/48, στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου, αφήνοντας εκτός την Χάντερσφιλντ – ομάδα της πρώτης κατηγορίας - με σκορ 1-0 (όσο εντύπωση και αν προκαλεί τώρα), αλλά και την επόμενη ακριβώς σεζόν η Γιόβιλ στον 4ο γύρο, που απέκλεισε την Σάντερλαντ, διεκδικήτρια του τίτλου στην πρώτη κατηγορία (2-1 το τελικό σκορ).

Θύμα ερασιτεχνών και η Νιουκάστλ, το 1972, όταν η Χέρφορντ αρχικά την περιόρισε σε εντός έδρας ισοπαλία (2-2) και ύστερα την πέταξε εκτός συνέχειας στη διοργάνωση. Δεκαετίες πριν έρθει το… σοκ της Λίνκολν, η Μπέρνλι την είχε «πατήσει» από την Γουίμπλεντον, ξανά στο γήπεδο της και με το ίδιο σκορ (0-1).

Σε επίπεδο εκπλήξεων, ηχηρή ήταν η… βόμβα της Άλτρινγχαμ με την Μπέρμιγχαμ (0-1), την περίοδο 1985/86, όσο και αυτή της Σάτον  (που παρεμπιπτόντως, υποδέχεται αύριο την Άρσεναλ για τους «16» του θεσμού), τρία χρόνια μετά. O ερασιτεχνικός σύλλογος του νότιου Λονδίνου νικούσε το 1989 με 2-1 την Κόβεντρι, που μάλιστα ήταν η νικήτρια του θεσμού με αντίπαλο την Τότεναμ δυο χρονιές πριν!

Tην… εποποιία των ερασιτεχνικών αγγλικών ομάδων ολοκληρώνει η Λούτον, η οποία κέρδισε εκτός έδρας τη Νόριτς και έφτασε το 2013 στην τέταρτη φάση του Κυπέλλου, μέχρι να έρθει η Λίνκολν φέτος και να πάει ένα βήμα παραπέρα. Μάλιστα, η ομάδα του Λίνκολνσάιρ, περιμένοντας να μάθει τον αντίπαλο της, θα ονειρεύεται την τετράδα της διοργάνωσης, κάτι που μόνο η Σουίντον το… μακρινό 1911/12 έχει καταφέρει!