Ο «βιονικός» Θέσαρ Αθπιλικουέτα

Μπορεί να παίξει οποιαδήποτε θέση στην άμυνα. Αποτελεί τον ορισμό αυτού που λέμε «παίκτης του προπονητή», καθώς εκτελεί σχεδόν άψογα όσα του έχουν ζητηθεί. Για αυτό το λόγο, ο Θέσαρ Αθπιλικουέτα αποτελεί βασικό, αναντικατάστατο και (κυρίως) ακούραστο γρανάζι της Τσέλσι.  



Ο «βιονικός» Θέσαρ Αθπιλικουέτα

Όταν αποκτήθηκε από τη Μαρσέιγ το καλοκαίρι του 2012, στο Λονδίνο ήξεραν ότι έχουν αγοράσει ένα αξιόπιστο δεξί μπακ. Το οποίο τελικά μπορεί να παίξει όχι μόνο αριστερά, αλλά εσχάτως έχει επωμιστεί το ρόλο του δεξιού στόπερ, όντας ένας από τους τρεις της αμυντικής γραμμής του Κόντε.

Ο 27χρονος από την Παμπλόνα χρησιμοποιήθηκε μόνο από τον Ράφα Μπενίτεθ στη φυσική του θέση, αν και πλέον κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιά είναι αυτή. Στα χέρια του Μουρίνιο μετετράπη σε αριστερό μπακ, για να έρθει ο Κόντε και να τον φέρει στο κέντρο της άμυνας. Ο θαυμασμός του «Special One» για τον Αθπιλικουέτα είναι γνωστός. «Με 11 Αθπιλικουέτα θα έπαιρνα το Τσάμπιονς Λιγκ», έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Πορτογάλος.

Το εκπληκτικό όμως με τον Ισπανό δεν είναι απλά η προσαρμοστικότητά του, αλλά η φυσική του κατάσταση και οι αντοχές του. Πλέον ο αμυντικός των «μπλε» μετρά ένα σερί 48 συμμετοχών με τη φανέλα της Τσέλσι από τις 31 Ιανουαρίου του 2016, όταν και συναντάται η τελευταία φορά που δεν αγωνίστηκε καθόλου.

Μετά το ματς απέναντι στην ΜΚ Ντονς για τον 4ο γύρο του περσινού κυπέλλου, ο «Άθπι» δεν έχει απουσιάσει από κανέναν αγώνα της Τσέλσι, έχοντας 39 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, δύο για το Τσάμπιονς Λιγκ (πέρσι απέναντι στην Παρί), τέσσερις για το κύπελλο και τρεις για το Λιγκ Καπ.

Το αξιοσημείωτο είναι πως δεν έχει χάσει ούτε λεπτό από την φετινή πορεία των «μπλε» στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ μόλις μία φορά (κόντρα στην Πίτερμπρο για τον 3ο γύρο του κυπέλλου) χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή. Συνολικά ο 27χρονος έχει αγωνιστεί 4.320 λεπτά, έχοντας χάσει μόλις 90 εδώ και πάνω από ένα χρόνο! Σε αυτά τα 48 παιχνίδια, η Τσέλσι έχει πανηγυρίσει τη νίκη 29 φορές (ποσοστό 60%), ενώ έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία σε 16 ματς (33%).

«Ο Κόστα και ο Αζάρ παίρνουν πάνω τους όλα τα φώτα αλλά ο παίκτης της χρονιάς είναι ο Αθπιλικουέτα», δήλωσε πρόσφατα για τον 27χρονο Ισπανό ο θρύλος των «μπλε» Φρανκ Λάμπαρντ. «Όλοι λένε για τα μπακ που παίζουν σαν εξτρέμ. Αν υπήρχε ένα μπακ που θα ήθελα στην ομάδα μου, θα ήταν ο Αθπιλικουέτα χωρίς δεύτερη σκέψη», προσθέτει ο πρώην παίκτης της Λίβερπουλ και νυν σχολιαστής Τζέιμι Κάραγκερ.

Το πόσο σταθερός και ακούραστος εργάτης είναι ο «Άθπι» το γνωρίζουν καλά στο Λονδίνο, για αυτό και τον «έδεσαν» με νέο συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2020. Το σίγουρο είναι πως τα 7 εκατομμύρια λίρες που δόθηκαν στη Μαρσέιγ το 2012, μοιάζουν πολύ λίγα σε σύγκριση με την προσφορά του.