Δεν μπορεί ούτε χρειάζεται να παίξει σαν Μπαρτσελόνα!

Η καλύτερη απόδειξη πως δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος ποδοσφαίρου, ήταν η ισοπαλία που πήρε χωρίς μάλιστα να κινδυνεύσει ιδιαίτερα, η Μπέρνλι από την πρωτοπόρο Τσέλσι την Κυριακή! Γράφει ο Χρηστος Σωτηρακόπουλος.



Δεν μπορεί ούτε χρειάζεται να παίξει σαν Μπαρτσελόνα!

Ο Σον Ντάις είναι ένας ικανότατος προπονητής και πολύ έξυπνος άνθρωπος. Όταν ρωτήθηκε πως η ομάδα του μπορεί και κάνει τη ζωή δύσκολη σε κάθε αντίπαλο που επισκέπτεται το "Τερφ Μουρ" μίλησε ειλικρινά και παραδέχτηκε πως θα ήταν λάθος αν η ομάδα του προσπαθούσε να κάνει ότι και οι άλλοι ανεβαίνοντας στην Πρέμιερ Λιγκ!

Ο Ντάις είχε ανεβάσει και το 2014 την ομάδα των Κλάρετς και πάλεψε με νύχια και δόντια να την κρατήσει στην μεγάλη κατηγορία αλλά ήταν αδύνατο! Πλην όμως αυτό που κατάφερε ήταν να φτιάξει ένα κορμό από Βρετανούς και να μην ανεβάσει τόσο πολύ το κόστος του ρόστερ, με αποτέλεσμα όταν η ομάδα έπεσε να μην καταστραφεί αλλά,αντίθετα, να διεκδικήσει άμεσα την επιστροφή της!

Φέτος από το καλοκαίρι πρόσθεσε πινελιές ποιότητας και το Γενάρη συνέχισε φέρνοντας στο Λάνκασαιρ έναν εξαιρετικό χαφ με τα στοιχεία που έχει ο Ιρλανδός Μπρέιντι. Επιλέγοντας το παρεξηγημένο (αν και λατρεμένο χρόνια στο νησί) 4-4-2 με τις γραμμές κοντά και με έμφαση στο physical game αυτό που διαφοροποιεί τη Μπέρνλι στην έδρα της είναι ο τρόπος που "απλώνει" την άμυνα της με τρέξιμο και πολύ δουλειά των επιθετικών που κυνηγούν τους αντιπάλους μπακ όταν ανεβαίνουν!

Ακούγεται πολύ απλό στην θεωρία, αλλά στην πράξη θέλει ατελείωτες ώρες δουλειάς στην προπόνηση! Πολύ σωστά είπε όταν έιχε τελειώσει η μετάδοση στο Sky sports ο προπονητής εθνικής Ουαλίας Κρις Κόουλμαν πως αν ο Ντάις ήταν ξένος Τεχνικος και έκανε η ομάδα του αυτές τις εμφανίσεις μπλοκάροντας τους πάντες στο γήπεδο της θα αποθεωνόταν!

Αυτό που πραγματικά παραμένει ανεξήγητο είναι πως μεταμορφώνεται η Μπερνλι εκτός έδρας και δεν μπορεί να πάρει βαθμούς ενώ η απόδοση της είναι καλή! Μόνο σε ένα ματς έφυγε χωρίς να χάσει και αυτό ήταν με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη μέρα που ο Τομ Χίτον έπιανε τα άπιαστα!

Παρόλα αυτά οποία ομάδα μπορεί να περιορίσει την Τσέλσι σε μόλις δυο σουτ εντός εστίας δικαιούται εγκωμίων και αυτό κατόρθωσε με τη ψυχή και την τακτική προσήλωση της η ομάδα της Μπέρνλι την Κυριακή! Μπορεί να μην πέτυχε την έβδομη συνεχόμενη εντός έδρας νίκη, κάτι που θα ισοφάριζε ένα ρεκόρ από το 1961 αλλά το 1-1 αυτό ήταν σαν νίκη!

Συνεχίζει να τρέχει το καλύτερο εντός έδρας σερί και συγκομιδή βαθμών από το 1974-75, σεζόν που διεκδίκησε το πρωτάθλημα αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον Ντάις πρώτιστα είναι να εξασφαλίσει την παραμονή σε διαδοχικές σεζόν με τους μεγάλους κάτι που δεν έχει συμβεί από τη δεκαετία του '70!

Με βάση το τι έχουμε δει  μέχρι τώρα, το πιο πιθανό είναι να το πετύχει και του αξίζουν εύσημα! Γιατί δεν "εκβιάζει" καταστάσεις και δεν θέλει όπως είπαμε και πιο πριν, να κάνει τους παίκτες του να παίξουν ένα στυλ ποδοσφαίρου που δεν τους ταιριάζει! Γιατί δεν μπορεί ούτε πρέπει ούτε χρειάζεται στο κάτω κάτω της γραφής να προσπαθούν να παίξουν όλοι λες και είναι η Μπαρτσελόνα!